Margaret Sullavan
Margaret Brooke

Margaret Sullavan
° 16-05-1909
Norfolk
Virginia
Verenigde Staten
+ 01-01-1960
✞ Leeftijd bij overlijden: 50


genomineerd Oscars ® 1939
1 keer genomineerd voor een Oscar

James Stewart, Joshua Logan, Henry Fonda en Margaret Sullavan, ze maakten destijds allemaal deel uit van de beroemde University Players en studeerden stuk voor stuk aan de E.E. Clive Dramatic Academy.  Margaret Sullavan was amper twintig jaar jong toen ze te zien was op Broadway en er de hoofdrol vertolkte in A Modern Virgin.  Het was haar verschijning én acteerprestatie in Dinner at Eight die ervoor zorgde dat ze ontdekt werd door John Stahl die haar een rol gaf in het bijzonder succesvolle Only Yesterday.

In 1933 sloot Sullavan een lucratief contract met Universal. Maar ze had een kort lontje en liet zich meermaals minachtend uit over Hollywood waardoor ze veelvuldig in de clash ging met de studio en als reactie af en toe eens het vliegtuig nam richting Broadway.

Tussen 1930 en 1940 was Sullavan vooral te zien in melodrama's en met sentiment overladen langspeelfilms en daar zaten ook wat films van Frank Borzage bij waar James Stewart een aantal keer haar tegenspeler was : Little Man, What Now ?, The Shining Hour, Three Comrades (Oscar-nominatie en winnaar van de New York Film Critics Award voor Beste actrice) en The Mortal Storm.  In de eerst vermelde film was Sullavan te zien in het Duitsland van de jaren '20 als een straatarm, pas getrouwd meisje, in Three Comrades overleed ze aan tuberculose, in The Mortal Storm wordt ze geconfronteerd met de Nazi's.  Stuk voor stuk filmrollen waarin Margaret Sullavan kon tonen waar ze zo goed in was : daadwerkelijk zelf ontroerd zijn in haar rol en de alles overheersende tristesse van de rol brengen op een innemende manier die ook het publiek niet onberoerd laat.

Het was iets wat deels aanleunde bij haar échte leven want Hollywood was een omgeving waar ze niet echt gelukkig was wat ervoor zorgde dat ze in 1943 terugkeerde naar het toneel.  Met succes want voor haar rol in The Voice of the Turtle kreeg ze een Drama Critics Award.  Ze zei de film vaarwel en kwam nog één keer kort terug in 1950.

Margaret Sullavan is meerder keren getrouwd geweest.  We vermelden als (ex-)echtgenoten Henry Fonda, Leland Hayward en regisseur William Wyler.  Een levensloop waar je niet vrolijk van wordt die we afronden met de vermelding dat Sullavan op latere leeftijd doof werd en door het innemen van een overdosis slaapmiddelen een einde maakte aan haar leven.

In 1977 werd haar biografie uitgebracht onder de titel Haywire, geschreven door haar dochter Brooke Hayward.  Daarin wordt uitgebreid aandacht besteed aan de tragische gebeurtenissen die haar/hun familie te beurt viel alsook de elementen die leidden tot de dood van haar moeder.

Oscars ® 1939 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Three Comrades