Henry Koster
Herrmann Kosterlitz

Henry Koster
° 01-05-1905
+ 21-09-1988
✞ Leeftijd bij overlijden: 83


genomineerd Oscars ® 1948
1 keer genomineerd voor een Oscar

Henry Koster studeerde kunstgeschiedenis in Berlijn en werkte een tijd als cartoonist, reporter, schilder en filmrecensent.  Hij werd in 1925 scenarist bij de Duitse filmstudio UFA én de afdeling van Universal in Berlijn. 

Hij maakte in 1932 onder het toeziend oog van Joe Pasternak zijn regiedebuut in Duitsland met “Das Abenteuer der Thea Roland” maar zoals zoveel collega’s en Joden ontvluchtte hij Duitsland vanaf het ogenblik dat de Nazi’s aan de macht kwamen.  Hij trok naar Frankrijk.  In 1936 vestigde hij zich tenslotte in Hollywood.

Toen Universal rond 1940 het financieel bijzonder moeilijk kreeg was Henry Koster er (gelukkig) om de broodnodige Dollars in het laatje te brengen met de opbrengst van zijn films met Deanna Durbin bijvoorbeeld.

Koster was een echte professional en dat vertaalde zich in zijn werk en aanpak.  Het is dan ook niet verrassend dat hij de eer kreeg om de eerste film te maken in CinemaScope : “The Robe”.

Koster had een voorkeur voor sentimentele komedies en vrolijke musicals, het was dan ook verrassend dat de musical “Flower Drum Song” niet echt een schot in de roos was.  De keren dat hij probeerde om ook een drama te maken leverden nooit enig succes op.  “The Singing Nun” was zijn laatste film.