Harry Stradling Sr.

Harry Stradling Sr.

°

01-09-1901

+

14-02-1970
winnaar
genomineerd Academy Awards ® 1944
genomineerd Academy Awards ® 1950

Biografie

Harry Stradling Sr. verhuisde als tiener naar Amerika waar hij begin de jaren ’20 zijn filmcarrière opstartte als cameraman van korte films en langspeelfilms die zich niet onderscheidden van de rest.

In Frankrijk liet hij zich in 1934-1935 opmerken voor zijn werk als cameraman belichting in “La Kermesse héroique”/”Carnival in Flanders” van Jacues Feyder. 

In Engeland maakten Stradling en Feyder “Nights Without Armour” waarin ze Moskou naar voor brachten als een donkere, grauwe stad.  Opnieuw door weer met licht te spelen en die tijdens het draaien heel gericht te gaan aanpassen.  Een gelijkaardig resultaat werd bereikt in de films “Pygamlion”, “South Riding” en “The Citadel”.

In 1940 keerde Harry Stradling Sr. terug naar Hollywood.

Nog meer cinematografisch hocus-pocus werd uit de camera getoverd voor het maken van “The Corsican Brothers” waarin Douglas Fairbanks een dubbelrol speelde.

Harry Stradling zorgde voor het camerawerk van de eerste vier films van Barbra Streisand waarna hij zich op dit vlak liet opvolgen door zijn zoon Harry Stradling Jr. bij de film “The Way We Were”.  De opvolging was verzekerd want zoonlief kreeg er zowaar een Oscar-nominatie voor.

Harry Stradling Sr. werd meerdere keren onderscheiden voor zijn werk en won meerdere Academy Awards/Oscars.

Academy Awards ® 1950 Genomineerd Beste Camerawerk
(Color)
The Barkleys of Broadway
Academy Awards ® 1946 Gewonnen Beste Camerawerk
(Black-and-White)
The Picture of Dorian Gray
Academy Awards ® 1944 Genomineerd Beste Camerawerk
(Black-and-White)
The Human Comedy