Harry Stradling Sr.

Harry Stradling Sr.

°

01-09-1901

+

14-02-1970
winnaar
genomineerd Oscars ® 1944
genomineerd Oscars ® 1950
genomineerd Oscars ® 1952
genomineerd Oscars ® 1953
genomineerd Oscars ® 1956

Biografie

Harry Stradling Sr. verhuisde als tiener naar Amerika waar hij begin de jaren ’20 zijn filmcarrière opstartte als cameraman van korte films en langspeelfilms die zich niet onderscheidden van de rest.

In Frankrijk liet hij zich in 1934-1935 opmerken voor zijn werk als cameraman belichting in La Kermesse héroique/Carnival in Flanders van Jacues Feyder. 

In Engeland maakten Stradling en Feyder Nights Without Armour waarin ze Moskou naar voor brachten als een donkere, grauwe stad.  Opnieuw door weer met licht te spelen en die tijdens het draaien heel gericht te gaan aanpassen.  Een gelijkaardig resultaat werd bereikt in de films Pygamlion, South Riding en The Citadel.

In 1940 keerde Harry Stradling Sr. terug naar Hollywood.

Nog meer cinematografisch hocus-pocus werd uit de camera getoverd voor het maken van The Corsican Brothers waarin Douglas Fairbanks een dubbelrol speelde.

Harry Stradling zorgde voor het camerawerk van de eerste vier films van Barbra Streisand waarna hij zich op dit vlak liet opvolgen door zijn zoon Harry Stradling Jr. bij de film The Way We Were.  De opvolging was verzekerd want zoonlief kreeg er zowaar een Oscar-nominatie voor.

Harry Stradling Sr. werd meerdere keren onderscheiden voor zijn werk en won meerdere Academy Awards/Oscars.  Soms wordt hij ook gewoon vermeld als Harry Stradling.

Oscars ® 1956 Genomineerd Beste camerawerk
(Color)
Guys And Dolls
Oscars ® 1953 Genomineerd Beste camerawerk
(Color)
Hans Christian Andersen
Oscars ® 1952 Genomineerd Beste camerawerk
(Black-and-White)
A Streetcar Named Desire
Oscars ® 1950 Genomineerd Beste camerawerk
(Color)
The Barkleys of Broadway
Oscars ® 1946 Gewonnen Beste camerawerk
(Black-and-White)
The Picture of Dorian Gray
Oscars ® 1944 Genomineerd Beste camerawerk
(Black-and-White)
The Human Comedy