Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow
° 28-09-1972
Los Angeles
Verenigde Staten
Leeftijd: 51acteur/actrice
(43)

Goed 2019
Avengers: Endgame → Pepper Potts
Gewoon 2015
Charlie Mortdecai →  Johanna Mortdecai
Goed 2013
Iron Man 3 →  Pepper Potts
Middelmatig 2013
Thanks for Sharing → Phoebe
Bijna zeer goed 2012
The Avengers →  Pepper Potts
Goed 2011
Contagion → Beth
Middelmatig 2009
Iron Man 2 →  Pepper Pots
Goed 2008
Iron Man →  Pepper Potts
Zeer goed 2008
Two Lovers →  Michelle Rausch
Middelmatig 2007
2006
The Good Night →  Dora
2006
Love and Other Disasters →  Hollywood Jacks
2006
Goed 2005
Proof →  Catherine
2003
Gewoon 2003
View from the Top → Donna Jensen
Gewoon 2002
Possession → Maud Bailey
2001
The Anniversary Party →  Skye Davidson
Gewoon 2001
Shallow Hal →  Rosemary Shanahan
Gewoon 2001
The Royal Tenenbaums → Margot Tenenbaum
Gewoon 2000
1999
Goed 1998
A Perfect Murder →  Emily Bradford Taylor
1998
Sliding Doors →  Helen
Gewoon 1998
Great Expectations → Estella
Gewoon 1998
Hush →  Helen
1996
Emma →  Emma Woodhouse
1996
The Pallbearer →  Julie DeMarco
1995
1995
Seven → Tracy Mills
1993
Flesh And Bone →  Ginnie
1993
Malice → Paula Bell
1991
Shout →  Rebecca
Gewoon 1991
Hook → jonge Wendy

Gwyneth Paltrow werd geboren in Los Angeles, ze bleef samen met haar ouders en haar jongere broer Jake in de wereldstad wonen gedurende de eerste elf jaar van haar leven.  Al van jongsaf aan werd ze geconfronteerd met de wereld van entertainment en film. Haar vader Bruce Paltrow (die overleed in 2002) was een belangrijke filmproducent (St. Elsewhere en The White Shadow) terwijl haar moeder Blythe Danner gekend is bij elke filmliefhebber.

Toen Gwyneth bijna twaalf was, verhuisde de ganse familie Paltrow naar New York waar Gwyneth school liep aan de Spence School, waar ze ook afstudeerde. Hierna liet ze zich inschrijven aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara waar ze de richting kunstgeschiedenis volgde. Het bleek niet echt de goede keuze voor Gwyneth Paltrow niettegenstaande haar vader zijn uiterste best deed om haar te motiveren om de opleiding tot een goed einde te brengen.
Maar Gwyneth was vastbesloten om actrice te worden en ze had er het talent voor. Dat bewees ze tijdens de voorstellingen van het theaterstuk Picnic in het Williamson Theater waar ze acteerde naast haar moeder Blythe Danner en Tony Goldwyn. Vader Paltrow zag dat het (heel) goed was en zette zich vanaf dan volledig in voor de carrière van zijn dochter.

Gwyneth Paltrow trok bij het begin van haar carrière de aandacht van Hollywood door haar rol in de film Flesh And Bone met Dennis Quaid en Meg Ryan. Maar de belangrijkste rol voor Paltrow tot nu toe was die aan de zijde van Joseph Fiennes als Viola de Lessups in Shakespeare in Love waarvoor ze niet alleen een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award kreeg maar ook de grootste onderscheiding in filmland : een Oscar/Academy Award !
Maar ook toneel is belangrijk voor de actrice. Zo was ze in het Londense Dunmar Theater te zien in het stuk Proof van David Auburn die er de Pulitzer-prijs mee won. Zelf kreeg ze er een Olivier Award nominatie voor. Haar medewerking aan Proof betekende voor Gwyneth Paltrow meteen ook opnieuw samenwerken met John Madden, de regisseur van Shakespeare in Love. Later volgde natuurlijk nog de film met dezelfde titel waar ze ook al een rol in vertolkte.

Andere films met Gwyneth Paltrow zijn ondermeer Sky Captain and the World of Tomorrow met Jude Law en Angelina Jolie, The Royal Tenenbaums, Shallow Hal, het door haar vader Bruce Paltrow geregisseerde Duets, Bounce met Ben Affleck, The Talented Mr. Ripley van Anthony Minghella en A Perfect Murder met Michael Douglas en Viggo Mortensen.  In 2006 was Gwyneth Paltrow nog te zien in Infamous, een biografisch film rond Truman Capote waarin ze de rol vertolkte van zangeres Peggy Lee. In 2007 verscheen Running With Scissors, een komedie van Ryan Murphy.  En in 2008 zagen we haar nog in het werk in Iron Man (met Robert Downey Jr.) en later zou ze ook te zien zijn in de twee sequels.

Gwyneth stond ook al achter de camera : ze maakte haar regiedebuut met Dealbreakers, een kortfilm waar ze ook meeschreef aan het scenario en regisseerde samen met Mary Wigmore.  De film was zelfs een film Binnen Competitie op het Filmfestival van Sundance in 2006.

Iemand met een uitstraling als Gwyneth Paltrow is natuurlijk ook geliefd in andere sectoren.  Zo is/was ze (een tijd) het uithangbord van Estee Lauder, ondermeer gekend voor hun makeup.  De actrice woont zowel in New York als in Londen.