Meg Ryan

Meg Ryan
° 19-11-1961
Fairfield
Leeftijd: 62acteur/actrice
(35)

2023
2009
Serious Moonlight →  Louise
2008
The Deal (2008) →  Deidre Hearn
2008
In the Land of Women → Sarah Hardwicke
2008
The Women →  Mary Haines
Slecht 2003
In The Cut →  Frannie Avery
Gewoon 2001
Kate & Leopold →  Kate McKay
Goed 1998
City of Angels → Maggie
1997
Addicted To Love →  Maggie
Goed 1997
Anastasia → Anastasia (stem)
1995
French Kiss →  Kate
1994
I.Q. →  Catherine Boyd
1994
When a Man Loves a Woman → Alice Green
1993
Flesh And Bone →  Kay Davies
Goed 1993
Sleepless in Seattle → Annie Reed
1992
Prelude to a Kiss →  Rita Boyle
1991
The Doors → Pamela Courson
1990
Joe Versus The Volcano →  Patricia
1989
1988
The Presidio →  Donna
1988
D.O.A. → Sydney
1988
Promised Land →  Beverly
1987
Innerspace →  Lydia Maxwell
1986
Armed And Dangerous →  Maggie Cavanaugh
1986
Top Gun → Carole
Slecht 1983
Amityville 3-D → Lisa
1981
Rich And Famous → Debbie (18 jaar)

Als tiener besteedde Meg Ryan bijzonder veel aandacht aan het bijhouden van haar dagboek, wat haar studiekeuze in zekere zin toch heeft beïnvloed : ze studeerde aanvankelijk journalistiek aan de Universiteit van New York. Haar carrière als actrice nam een start in 1981 toen Meg Ryan (de dochter van een wiskundeleraar en een actrice) debuteerde als dochter van Candice Bergen in de film Rich and Famous. Het was haar moeder, ook actief als 'casting director', die een auditie had versierd voor haar.  Hierna kon ze twee jaar lang aan de slag voor de televisie-soap As the World Turns.

Voor velen ging die eerste filmrol eerder ongemerkt voorbij maar toen ze naast Tom Cruise de hoofdrol te pakken kreeg in de actie-topper Top Gun kende in één klap elke film-criticus over de ganse wereld haar als de vrouw van een stoere gevechtspiloot. En niet alleen omwille van Hey, goose, you big stud, take me to bed or lose me forever... Maar laat ons ook haar televisie-werk niet vergeten natuurlijk. In haar begin-periode leerde men in de Verenigde Staten haar talent vooral kennen in As the world turns, een soap-reeks waarin ze twee jaar lang (!) de rol vertolkte van Betsy Montgomery.

Voor Promised Land (1988) kreeg Meg Ryan een 'Independant Spirt Award' nominatie. Voor de doorsnee filmkijker zijn de gekendste film-rollen van Meg Ryan die in komedies. Voor You've Got Mail bijvoorbeeld kreeg ze een (eerste) Golden Globe nominatie, net als voor haar rol van Sally Albright in When Harry met Sally van Nora Ephron, overigens ook al met Tom Hanks. Het was in deze film dat Ryan op een geslaagde en grappige manier een orgasme veinsde... Een andere komedie met Tom Hanks was Sleepless in Seattle die Meg Ryan een tweede Golden Globe nominatie opleverde.  Naast komedies was Ryan ook te zien in de beresterke thriller Proof Of Life met Russell Crowe. En dan zijn er natuurlijk nog de drama's. In Courage Under Fire met Denzel Washington was ze de eerste vrouwelijke militair die in aanmerking kwam voor een 'Medal of honor'. In When A Man Loves A Woman met Andy Garcia worstelde ze dan weer met een ander moeilijk te overwinnen probleem : alcohol... Haar rol van Pamela Courson, vrouw van Jim Morrison (Val Kilmer) in The Doors was één van haar betere tot nu toe.

Andere films met Ryan zijn ondermeer Hanging Up met Diane Keaton, Lisa Kudrow en Walter Matthau, Kate and Leopold met Hugh Jackman, de psychologische thriller In The Cut met Mark Ruffalo en Jennifer Jason Leigh. Against the Ropes, geregisseerd door Charles D. Dutton en met Omar Epps, enz....  In The Cut kende zijn première op het Filmfestival van Toronto in 2003 en opende datzelfde jaar het Filmfestival van Londen.

Meg Ryan, door Nora Ephron omschreven als America's Sweetheart, was een tijd gehuwd met Dennis Quaid (The Day After Tomorrow), samen hebben ze één zoon. Hun huwelijk liep officieel op de klippen in juni 2000. Hierna ging het voor Meg Ryan richting Australië waar ze in de armen terechtkwam van Russell Crowe...