Shallow Hal

Gewoon
Shallow Hal
2001
langspeelfilm
komedie

acteur/actrice (8)

Gwyneth Paltrow Gwyneth Paltrow →  Rosemary Shanahan
Jack Black Jack Black →  Hal Larson
Jason Alexander Jason Alexander →  Mauricio Wilson
Bruce McGill Bruce McGill →  Larson
Susan Ward Susan Ward →  Jill
Joe Viterelli →  Steve Shanahan
Tony Robbins
Laura Kightlinger

regisseur (1)

Peter Farrelly

producent (2)

Bobby Farrelly
Peter Farrelly

Hal Larson is negen jaar en is samen met zijn moeder op bezoek bij zijn vader die niet zo lang meer te leven heeft. Hal's moeder weet dat de dagen van haar man geteld zijn en wil haar zoon nog eens de gelegenheid geven met zijn vader te spreken voor die naar de eeuwige jachtvelden vertrekt. De brave man/dominee slaat onmiddellijk nagels met koppen wanneer hij zoonlief ziet en kraamt een aantal dingen uit die niet echt uit de mond van iemand met zijn functie verwacht worden (allicht door een beetje te veel morfine...) : Hal mag zich nooit tevreden stellen met enige vorm van middelmatigheid en, als het op de vrouwtjes aankomt, dan neemt hij er best één met een koppel stevige tieten waarbij ook de andere vrouwelijke delen niet mogen uit het oog verloren worden, daar komen de laatste wensen van de stervende man min of meer op neer. Het waren meteen ook zijn laatste opdrachten aan zijn zoon (net op tijd voor de 'flatliner') die het nogal serieus opneemt en belooft dat zijn vader fier zal zijn op hem...

Nochtans is Hal (Jack Black) niet onmiddellijk de knapste van allemaal en als het op charme aankomt bij het versieren van een meisje, dan is een succes niet echt nabij.  Maar op een dag gebeurt iets in Hal's leven dat voor een ommekeer zal zorgen : vanaf dan ziet hij enkel nog het innerlijke van de mensen nog en ziet hij niet meer het ware uiterlijk van de vrouw in kwestie : de schoonheid zit van binnen, weet je wel... Wanneer Hal dus op de dansvloer tussen enkele opgewonden, laaiend enthousiaste, knappe grieten staat, dan zijn dat eigenlijk enkele dames waarmee een man zich niet zo graag mee zou vertonen in openbare plaatsen... Een topper op dit vlak is ene Rosemary Shanahan (Gwyneth Paltrow), die zoveel vetkwabben heeft hangen dat het echt niet meer schoon is. Maar ze heeft natuurlijk een goed hart, waardoor Hal enkel het blonde 'stuk' Paltrow ziet (Paltrow wordt dus niet omgevormd tot een dikkere versie van zichzelf...).

De nieuwste van de Farrelly-broers (Bobby & Peter Farrelly) onderscheidt zich nauwelijks van hun eerdere films There's something about Mary, Me, myself and Irene, Dumb & Dumber wat de soort humor betreft, alhoewel een komedie maken over 'dikke mensen' moeilijk kan zonder de draak te steken met zwaarlijvigheid op zich en da's iets wat je niet onmiddelijk van de Farrelly's zou verwachten.

De beste grappen zitten in het eerste deel van de film, ahoewel het 'staartje' van Mauricio naar het einde toe er ook wel mag zijn.

En of Hal's toestand van 'betovering' al dan niet wordt verbroken in de film of niet, tja daarvoor moet je 'm natuurlijk wel zelf gaan bekijken...

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
09-11-2001 Plaats 2 $ 22.518.295
16-11-2001 Plaats 3 $ 12.106.586
23-11-2001 Plaats 5 $ 8.516.424
30-11-2001 Plaats 6 $ 4.525.000
07-12-2001 Plaats 7 $ 2.577.048
14-12-2001 Plaats 9 $ 1.492.695