The Royal Tenenbaums (DVD)

Gewoon
The Royal Tenenbaums (DVD)
2001
dvd
123 minuten
komedie
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:09

acteur/actrice (8)

Gwyneth Paltrow Gwyneth Paltrow →  Margot
Luke Wilson Luke Wilson →  Richie
Ben Stiller Ben Stiller →  Chas
Anjelica Huston Anjelica Huston →  Etheline
Gene Hackman Gene Hackman →  Royal
Danny Glover Danny Glover
Owen Wilson Owen Wilson
Bill Murray Bill Murray

regisseur (1)

Wes Anderson

producent (3)

Scott Rudin Scott Rudin
Wes Anderson
Barry Mendel

Je vrienden kan je zelf kiezen, maar met familie is dat anders. Ergens loopt er wel een broer, zus, vader of moeder rond wiens bloed je bij momenten zou drinken. En dan hebben we het nog niet gehad over die vervelende familiebijeenkomsten waar je gegarandeerd tien keer wordt gevraagd of je nu al een lief hebt. In die sfeer moet je ook The Royal Tenenbaums situeren.

De Tenenbaums is een welvarende familie uit Manhatthan bestaande uit excentrieke individuen. Royal (Gene Hackman) is de vader des huizes die als advocaat zijn kost verdient. Nog voor zijn drie kleine spruiten Chas, Richie en Margot in hun apenjaren belanden, wijst Royals vrouw Etheline (Angelica Huston) hem de deur. Ze focust zich volledig op de opvoeding van haar kindgenieën. Jaren vliegen voorbij en niemand heeft zijn dromen echt waargemaakt. Royal heeft het minst geluk, want na 22 jaar wordt hij uit zijn hotel gebonjourd, omdat hij geen geld meer heeft. Er Zit niets anders op dan zijn plaats terug te winnen binnen het gezin. Hij vertelt hen dan maar dat hij niet lang meer zal leven. De resterende tijd wil hij met zijn vrouw en kinderen doorbrengen. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

De cast zit behoorlijk leuk in elkaar. Gene Hackman is op dreef en geniet met overmaat van zijn rol. Ben Stiller is en blijft gewoon Ben Stiller, heel grappig dus. Zo kan hij de dood van zijn vrouw na een vliegtuigongeluk niet verwerken, en dat maakt hem overbezorgd naar zijn kinderen toe. De immer charmante Gwyneth Paltrow laat ook haar komische kant zien als de dubieuze Margot. Zij werd op tweejarige leeftijd geadopteerd, en zo wordt ze telkens ook aan iedereen voorgesteld. Het maakt de soort van incestueuze relatie met haar broer Richie (Luke Wilson) alleen maar vreemder.

Het scenario van The Royal Tenenbaums werd geschreven door Wes Anderson (die ook de regie doet) en Owen Wilson. Voordien schreven ze ook het script voor Rushmore. Beide films moeten het voornamelijk hebben van opvallende personages. Hun karakteristieken en gewoonten worden tot in het extreme uitvergroot. The Royal Tenenbaums is wel een stuk grappiger en toegankelijker dan Rushmore door tal van spitsvondige oneliners, leuke situaties en een aantrekkelijke cast. Alleen moet je wel een beetje van dit soort van humor houden. Ergens zit er ook wel een boodschap verscholen over waarden. Zo moet je van je familie houden ondanks al hun tekortkomingen en is er altijd tijd om een fout recht te zetten. Mooi toch.

Didier Van Hoorebeke

Extra informatie

 


Extra's

  • Plakboek
  • De Peter Bradley Show (15')
  • Met de filmmaker (25')
  • 2 weggelaten scènes
  • Interviews met iedereen van de cast (30')
  • Trailers