Gena Rowlands
Virginia Catherine Rowlands

Gena Rowlands
° 19-06-1930
Wisconsin
Verenigde Staten
Leeftijd: 93

acteur/actrice
(45)

2015
Six Dance Lessons in Six Weeks →  Lily Harrison
2012
2011
Olive →  Tess M. Powell
2007
Broken English →  Vivien Wilder-Mann
2007
Persepolis →  Marjane's Grootmoeder (stem)
Middelmatig 2005
The Skeleton Key →  Violet
Gewoon 2004
Taking Lives → mevrouw Asher
Goed 2004
The Notebook → Allie Calhoun
2001
1999
The Weekend →  Laura
Goed 1998
Hope Floats → Ramona Calvert
1998
Paulie →  Ivy
Gewoon 1998
The Mighty → Gram
1997
She's So Lovely →  Miss Green
1996
Unhook the Stars →  Mildred
1995
Something To Talk About →  Georgia King
1991
Once Around →  Marilyn Bella
1991
Night On Earth →  Victoria Snelling
1988
Another Woman →  Marion
1987
Light of Day →  Jeanette Rasnick
1984
Love Streams →  Sarah Lawson
1982
Tempest →  Antonia
1980
Gloria →  Gloria Swenson
Goed 1978
The Brink's Job → Mary Pino
1977
Opening Night →  Myrtle Gordon
1976
Two Minute Warning →  Janet
1974
A Woman Under the Influence →  Mabel Longhetti
1971
Minnie and Moskowitz →  Minnie Moore
1970
1968
Faces →  Jeannie Rapp
Gewoon 1967
Tony Rome → Rita Kosterman
1963
A Child Is Waiting →  Sophie
1962
The Spiral Road →  Els
1962
Lonely Are the Brave →  J. Bondi

Wie de filmografie van Gena Rowlands even van dichtbij bekijkt zal verschillende keren de naam John Cassavetes zien verschijnen, voornamelijk als regisseur. Niet verwonderlijk, want hij is niet alleen de filmmaker die verantwoordelijk was voor enkele van haar belangrijkste/beste films maar ook… haar echtgenoot! De twee leerden elkaar kennen in 1953 toen ze beiden studeerden aan de American Academy of Dramatic Arts in New York, daarvoor had Gena Rowlands al gestudeerd aan de universiteit van Wisconsin. Een jaar later stapten de twee in het huwelijksbootje.

In het begin van haar carrière was Gena vooral te zien in toneelstukken en op TV. Haar toneeldebuut maakte ze aan de zijde van Edward G. Robinson in “The Middle of the Night”. Enkele jaren later nam ze de toneeldraad weer op met Cassavetes’ “Love Streams”, “The Third Day Comes” en “Woman of Mystery”. Ander toneelwerk van Gena Rowlands was ondermeer “Love Letters” met Ben Gazzara en “The Last Substance of Fire”.

In 1957 sloot ze een overeenkomst met MGM wat leidde tot haar langspeelfilmdebuut in de romantische komedie “The High Cost of Loving”. “A Child is Waiting” was de eerste van zeven keer samenwerken met haar echtgenoot John Cassavetes die overleed in februari 1989. Het paar heeft drie kinderen : acteur/schrijver/regisseur Nicholas (beter gekend als Nick Cassavetes), Zoe en Alexandra. Nick Cassavetes mocht met zijn moeder samenwerken toen hij zelf achter de camera stond voor “Unhook the Stars”, iets wat hij nog eens overdeed voor “The Notebook” en laat ons ook Gena Rowlands’ kleine rolletje in “She’s So Lovely” niet vergeten.
Voor zowel haar rol als de vrouw van een arbeider die op de rand van een zenuwinzinking staat in ”A Woman Under the Influence” als die in “Gloria” (waarvan in 1999 nog een remake werd uitgebracht met Sharon Stone) werd Gena Rowlands genomineerd voor een Oscar voor Beste Actrice. Voor “A Woman Under the Influence” kreeg ze ook een Golden Globe terwijl ze voor “Gloria” genomineerd werd voor een Golden Globe en de Prijs van de Gouden Leeuw mocht delen op het Filmfestival van Venetië.

Tenslotte willen we het lijstje met filmprijzen nog afmaken met volgende onderscheidingen : een Emmy voor Beste Actrice in een miniserie voor “Hysterical Blindness”, een Emmy-nominatie voor “Wild Iris” en “The Color of Love : Jacey’s Story”, de Zilveren Beer/Prijs voor Beste Actrice voor “Opening Night”, een Golden Globe nominatie en een Emmy voor “An Early Frost”, een Emmy voor Beste Actrice in een Miniserie en een Golden Globe voor Beste Actrice voor “The Bette Ford Story”, een Emmy voor “Face of a Stranger” en nog maar eens een Golden Globe nominatie voor “Crazy in Love”.

In 2006, een jaar na The Skeleton Key was Gena Rowlands nog te zien in Paris, je t’aime, zoals je weet een film met verschillende afzonderlijke verhaaltjes, gemaakt door verschillende regisseurs. Gena Rowlands schreef overigens zelfs het scenario van het stukje “Quartier Latin” waarin ze zelf een rol vertolkte.  In 2007 volgde dan nog Broken English, een romantische film geregisseerd door haar dochter Zoe Cassavetes...