Agnes Moorehead

Agnes Robertson Moorehead
Agnes Moorehead

°

06-12-1900
Boston
Massachussetts
Verenigde Staten

+

30-04-1974
genomineerd Oscars ® 1943
genomineerd Oscars ® 1945
genomineerd Oscars ® 1949
3 keer genomineerd voor een Oscar

Agnes Moorehead studeerde aan de Amerikaanse ‘Academy of Dramatic Art’, de Universiteit van Wisconsin en de Bradley Universiteit waar ze onderscheiden werd met een doctoraat in de literatuur.

Ze was pas drie toen ze voor het eerst te zien was in een toneelstuk en maakte haar professioneel debuut op 11-jarige leeftijd in het ballet en het koor van de St. Louis Opera.

Als tiener was haar zangtalent regelmatig te horen op de lokale radio.

In 1928 was ze te zien op Broadway, zij het in kleinere rollen waarna ze al snel terugkeerde naar de radio en er te horen was in de stukken ‘March of Time’ en ‘Cavalcade of America’.

Tussen 1933 en 1936 tourde Agnes Moorehead in Vaudeville-vorm samen met Phil Baker.

In 1940 kwam haar carrière in een soort van stroomversnelling toen ze aan de slag ging bij Orson WellesMercury Theatre Company.

Moorehead maakte haar filmdebuut als Kane’s moeder in “Citizen Kane” en was te zien in nog een aantal andere films van Welles.  Het jaar na “Citizen Kane” kreeg ze van de New York Film Critics de Prijs voor ‘Beste Actrice’ en werd ze voor het eerst genomineerd voor een Academy Award/Oscar voor haar rol van oude vrijster in Orson Welles’ “The Magnificent Ambersons”.

Ondanks haar succesvolle filmcarrière slaagde ze er in om steeds ook actief te blijven op vlak van toneel en televisie.  Zo was ze op tv-vlak te zien in “Bewitched” in de rol van Endora, een chagrijnige schoonmoeder.

Nadat ze in 1973 25 weken lang te zien was geweest in het stuk ‘Gigi’ en begon aan een nieuwe reeks ervan in New York overleed ze na de eerste voorstelling aan een longontsteking.

Oscars ® 1949 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Johnny Belinda
Oscars ® 1945 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Mrs. Parkington
Oscars ® 1943 Genomineerd Beste actrice in een bijrol The Magnificent Ambersons