Soul

Goed
Soul
KT
25/12/2020
2020
VOD
100 minuten
Animatie
Familiefilm

Blu-ray-/DVD-/TV-verdeler

Disney+Disney+

acteur/actrice (6)

Jamie FoxxJamie Foxx → Joe Gardner (stem)
Angela Bassett Angela Bassett → (stem)
Tina Fey → 22 (stem)
Phylicia Rashad → (stem)
Ahmir Questlove Thompson → (stem)
Daveed Diggs → (stem)

regisseur (2)

Pete Docter
Kemp Powers

producent (1)

Dana Murray

director of photography (2)

Matt Aspbury
Ian Megibben

uitvoerend producent (2)

Kiri Hart
Dan Scanlon

scenarist (3)

Pete Docter
Mike Jones
Kemp Powers

beeldmonteur (1)

Kevin Nolting

productieontwerper (1)

Steve Pilcher

componist (2)

Trent Reznor
Atticus Ross
Soul

Woord vooraf: deze film zou normaalgezien in het najaar van 2020 in de zalen draaien. Door de huidige sluiting van de bioscopen door het coronavirus, besliste Disney om Soul in première te laten gaan op hun streamingplatform Disney+. De film was in België enkel maar in de bios te zien in Kinepolis Gent als slotfilm van Film Fest Gent.

De drieëntwintigste langspeler van Pixar is om minstens twee redenen gedenkwaardig. Het is de eerste die volledig door Afro-Amerikaanse karakters is bevolkt en het is de eerste - en hopelijk enige - die geen biosrelease krijgt. Door de wereldwijde coronapandemie en de grote hoeveelheid gesloten bioscopen vonden ze bij Disney de tijd rijp om Soul op hun streamingzender Disney+ te laten debuteren. Met 25 december als symbolische premièredag, zodat het volledige gezin zich rond de kerstboom kan nestelen. Mercikes kerstman, heet dat dan. Enkel in de landen waar Disney+ nog niet is uitgerold, komt hij in de zalen. Alhoewel je dat in deze coronatijden waarschijnlijk eerder zou hij in de zalen moeten komen leest.

Soul

Soul is de vierde Pixartitel waarvan Pete Docter de hoofdregisseur en -scenarist is. Zijn andere wapenfeiten zijn Monsters Inc., Up en Inside Out. Met die laatste twee deelt Soul nogal wat dna, al krijgt ook Lee Unkrichs Coco een eervolle vergelijkingsvermelding. Waar die laatste zich afspeelde in het hiernamaals, toont Soul hoe het voornamaals eruit ziet. Dat de nog niet gevormde baby’s eruitzien als leuke bolletjes met een groot knijpgehalte laat zich raden. Maar Pixar gaat ook voor het minimalisme: de beheerders van het voornamaals kan je nog het best vergelijken met verre zij het minder driftige neven en nichten van het hoofdpersonage uit Osvaldo Cavandoli’s La Linea.

Centraal in Soul staat de jazzleraar Joe Gardner (Jamie Foxx). Eigenlijk wil hij voltijds jazz spelen in bruine en andere kroegen, maar dusver kan hij zijn passie enkel maar kwijt tijdens het lesgeven. Tot wanneer hij eensklaps plots zomaar in één klap de kans krijgt om het kwartet van jazzdiva Dorothea Williams te vervoegen. Maar arme Joe is iets te enthousiast: de dag voor hij mag optreden komt hij om het leven door een idioot ongeval … met als gevolg een enkeltje hiernamaals. Joe is echter zo gebeten op zijn optreden dat hij erin slaagt om naar het hiervoormaals te vluchten. Daar ontdekt hij dat er een kans is dat zijn ziel terug in zijn aardse lichaam kan treden, maar dan moet hij er wel in slagen om cadet 22 zo gepassioneerd te krijgen dat ze wil geboren worden. En dat is geen simpele taak, daar zelfs de Griekse filosofen de kleine dwarsligger niet kunnen enthousiasmeren.

Soul

Soul pint zichzelf niet vast in het hiervoormaals. Door een slimme scenariokronkel speelt een groot deel van het middenstuk zich gewoon in New York af. En dat decor leent zich uitstekend voor een fijn festijn waarin slapstick, levensbeschouwingen en de dwarrelende reis van een esdoornzaadje hand in hand gaan. Dat alles prachtig geanimeerd is, is niet eens het vermelden waard … hey, dit is Pixar.

Vindt Pixar met Soul het warme water uit? Geenszins. Maar de temperatuur is uitnodigend genoeg om er met graagte nog maar eens de handen voor onder de kraan te houden. Redenen genoeg: Pixar blijft een meester in het bespelen van alle menselijke emoties - dood en leven staan andermaal centraal, houdt eens te meer ADHD-bevingen onder de breuklijn in ruil voor een klare lach en toont opnieuw dat de animatoren en gagschrijvers weten dat een geslaagde grap in de zijlijn niet moet onderdoen voor degene die zich midden in het scherm afspelen. Ja, er zit een ziel in Soul. En ook een hart. Ongeacht op welk scherm je het ook zal bekijken. Maar doe toch maar het grootst mogelijke.

Gezien op Film Fest Gent.

 

  • Slotfilm op het 47e Filmfestival van Gent (2020)

Synopsis

Wat maakt dat jij... JIJ bent? Voor het hoofdpersonage uit Soul, Joe Gardner, is muziek de alfa en omega. Hij koestert een stiekeme droom om het te maken als jazzmuzikant maar verdient noodgedwongen zijn boterham als muziekleraar op een middelbare school. Wanneer hij de kans krijgt om een concertavond te openen in de Half Note Club (ooit een befaamde jazzclub in New York) speelt hij de pannen van het dak.

Bevindt Gardners leven zich op een keerpunt? Ja, zo blijkt, maar niet zoals hij het gehoopt had. Door een ongelukkige misstap belandt hij in The Great Before, een plek waar zielen hun persoonlijkheden, eigenaardigheden en interesses ontwikkelen, alvorens het lichamelijke leven op aarde begint. Gardner werkt er samen met een vroegrijp zieltje, 22 genaamd om zijn leven van weleer terug te krijgen. Terwijl hij wanhopig de schoonheid van het leven op aarde probeert over te brengen, botst Gardner zelf op antwoorden van belangrijke levensvragen.