He’s Just Not That Into You

Gewoon
He’s Just Not That Into You
22/04/2009
2008
Langspeelfilm
130 minuten
Komedie

Verdeler

Paradiso

Acteur/Actrice (12)

Drew Barrymore Drew Barrymore →  Mary
Jennifer AnistonJennifer Aniston →  Beth
Jennifer ConnellyJennifer Connelly →  Janine
Ben Affleck Ben Affleck →  Neil
Kris KristoffersonKris Kristofferson
Scarlett Johansson →  Anna
Kevin Connolly →  Connor
Bradley Cooper →  Ben
Justin Long →  Alex
Ginnifer Goodwin →  Gigi
Corey Perason
Wilson Cruz

Regisseur (1)

Ken Kwapis
He’s Just Not That Into You

Rendez-vous, maar de maat is vol en mijn kop is toe… België, Europa en waarschijnlijk ook de rest van de wereld waren in 1983 niet rijp voor dit stukje wijsheid, maar in de romantische molshoop “He’s Just Not That Into You” worden we er wel twee uur lang mee om de oren geslagen. Elvendertig vrouwen delen hun amoureuze besognes met elkaar en proberen elk op hun eigen manier de man van hun leven te veroveren of te behouden. Met een cast boordevol bekende koppen (Jennifer Aniston, Ben Affleck, Scarlett Johansson, Drew Barrymore en rijzende sterren (Justin Long, Ginnifer Goodwin) is dit in elk geval een gedoodverfde date- en/of solofilm voor de vrouw naast of in elk van ons.

Die elvendertig blijken er trouwens maar vijf te zijn. Centraal staat Gigi (een afwisselend innemende en irritante Ginnifer Goodwin) die bij elke date met een man direct aan het flippen slaat. Wie belt het eerst terug, hoe snel, wie neemt het initiatief achteraf, hoe interpreteer ik wat hij zegt en wat verraadt zijn lichaamstaal… vragen te over in de koker van deze op zoek zijnde jongedame. Bij het begin van de film zien we haar tijdens een date met vastgoedmakelaar Conor (Kevin Connolly uit de tv-reeks 'Entourage'). Zij is er van overtuigd dat hij haar helemaal ziet zitten, maar dat is niet zo. Conor droomt immers van een relatie met hartsvriendin Anna (Scarlett Johansson), maar die wil enkel maar een vriendschapsband zonder verplichtingen met hem. Anna ontwikkelt trouwens de ‘hots’ voor hunk Ben (Bradley Cooper) die ze in de supermarkt tegen het lijf loopt. Het is liefde op het eerste zicht, maar helaas voor hen is Ben getrouwd. Anna blijft de arme man stalken met weinig aan de verbeelding overlatende poses, en het duurt dan ook niet zo snel voor de breuklijnen in Bens huwelijk met Janine (Jennifer Connelly) onherstelbaar lijken. Janine is trouwens de zus van Gigi en zijn collega’s van Beth (Jennifer Aniston) die al ettelijke jaren samenwoont met Neil (Ben Affleck). Zij ziet in zijn aarzelen om te trouwen dan weer een teken dat zij hem niet graag ziet en stelt hem voor de keuze: huwen of oprotten. De draad nog niet kwijt ?  Houden zo, want ook de romantische strubbelingen van reclamedame Mary (Drew Barrymore, een van de executive producers van de film) en bareigenaar Alex (Justin Long) worden in het geheel gemixt…

He’s Just Not That Into You

“He’s Just Not That Into You” is gebaseerd op het gelijknamige zelfhulpboek (neen, we hebben het niet gelezen en zijn het ook niet van plan) dat er kwam nadat de auteurs Greg Behrendt en Liz Tucillo zich lieten inspireren door een aflevering van “Sex And The City”. Het lijkt wel alsof iedereen zich in het filmpje moet herkennen: de gehuwden, de samenwonenden, de wanhopig op zoek zijnde vrijgezellen, de flierefluiters… you name it, they got it. Zowel in mannelijke als vrouwelijke verpakking.

He’s Just Not That Into You

Oppervlakkiger dan dit worden romantische doorzakfilms zelden gemaakt. Slecht kan je het resultaat niet noemen (goed ook niet trouwens), maar veel heeft het allemaal niet om het lijf. De film trappelt veelvuldig ter plaatse en kon rustig een paar verhaalsprongen/personages hebben geskipt. Vooral de strubbelingen tussen Jennifer Aniston en Ben Affleck zijn tenenkrommend oninteressant. Gelukkig duiken er wintertrotserende krokussengewijs links en rechts geslaagde momenten of herkenbare waarheidsgetrouwe vezels op. En dat is in films waarin de suiker met bulldozers tegelijk wordt aangevoerd op zich eigenlijk al een prestatie.

Al bij al een vrij typische chickflick dus, zij het eentje die er in slaagt om twee uur te laten aanvoelen als vier. Wat eigenlijk ook typisch vrouwelijk is. Hebben we ons laten vertellen. Ooit eens. Zo’n jaar of vier geleden. Of waren het er acht ?

Alex De Rouck
Box Office Weekend VS
06-02-2009 Plaats: 1 $ 27.785.487
13-02-2009 Plaats: 2 $ 19.518.465
20-02-2009 Plaats: 4 $ 8.558.225
27-02-2009 Plaats: 5 $ 6.011.405
06-03-2009 Plaats: 6 $ 4.017.326
13-03-2009 Plaats: 8 $ 2.939.484
Totale weekend omzet VS: $ 68.830.392

Synopsis

He’s Just Not That Into You is gebaseerd op het populaire boek van Greg Behrendt en Liz Tuccillo, die eerder al meeschreven aan de successerie Sex And The City. We volgen een groep dertigers die in hun zoektocht naar de ware liefde het andere geslacht proberen te begrijpen en de valkuilen van het daten proberen te vermijden. Stuk voor stuk hopen ze dat het deze keer anders zal zijn.