The Haunted Mansion

Slecht
The Haunted Mansion
2003
31/03/2004
langspeelfilm
87 minuten
komedie

verdeler

Buena Vista Buena Vista

acteur/actrice (9)

Eddie Murphy Eddie Murphy → Jim Evers
Jennifer Tilly Jennifer Tilly →  Madame Leota
Terence Stamp Terence Stamp → Ramsley
Wallace Shawn Wallace Shawn →  Ezra
Nathaniel Parker → Edward Gracey
Marsha Thomason →  Sara
Dina Waters →  Emma
Marc John Jefferies →  Michael
Aree Davis →  Megan

regisseur (1)

Rob Minkoff

producent (2)

Don Hahn
Andrew Gunn
The Haunted Mansion

Jim Evers van het immobilién-kantoor Evers en Evers is elke dag opnieuw zeer druk bezig met het verkopen van huizen. Door verkooptruukjes die zo oud zijn als de straat slaagt hij er toch in om op een korte periode een zevental huizen te verkopen. Zijn zakenpartner en vrouw Sara vindt die gedrevenheid best wel leuk, maar wil ook dat er toch ook eens wat tijd aan de familie wordt besteed. Jim laat zich overhalen tot een weekendje rust en relaxatie maar een laat binnengelopen telefoontje zorgt toch nog even voor een omweg. Hooguit twintig minuten vertraging is zijn belofte wanneer hij naar een oud herenhuis (zeg maar spookkasteel, alleen de naam ontbreekt nog aan de voordeur) rijdt. De poort wordt geopend voor zijn blitse BMW 745 en nadat de zware toegangsdeur voor hen werd open gedaan, doemt Ramsey op uit een donkere gang. Hij stelt hem de gastheer en eigenaar van het pand Edward Gracey voor en de rest laat zich raden. Zelfs de allerlaatste van de klas bij de partiële examens kan nu al uit de doeken doen wat komen gaat.

The Haunted Mansion

Regisseur Rob Minkoff (Stuart Little) is geen onbekende voor Disney en vice versa. Op het vlak van animatiefilms maakte hij met The lion King zijn regie-debuut, nadat hij bij de studio aanvankelijk als animator aan de slag kon voor films als The Little Mermaid en Beauty And The Beast. Dat was ook het ogenblik dat hij voor het eerst in contact kwam met Don Hahn die niet alleen instond voor de productie van The Lion King maar nu dus ook van The Haunted Mansion. Minkoff was ook regisseur van Tummy Trouble en Roller Coaster Rabbit, twee kortfilms met Roger Rabbit in de hoofdrol en fungeerde voor Trail Mixup, ook al een Rabbit-prent, als co-producent. Animatie is dus Rob MInkoffs ding, zoveel is duidelijk. Maar wat hij gebakken heeft van The Haunted Mansion bewijst dat hij zich veel beter blijft bezighouden met de Mickey's en de Rabbit's want dit haunted mansion is toch wel een miskleun van formaat.

The Haunted Mansion

Dit spoken- en geesten-verhaaltje is op zich voor ons al (bijna) onvoldoende om voor de vereiste motivatie te zorgen om richting bios te trekken en over dé (enige) aantrekkingspool Eddie Murphy is ook wel wat te zeggen natuurlijk. Het rijtje zwakke en slechte komedies (Showtime, The Adventures of Pluto Nash, I Spy en Daddy Day Care) is ook al geen aanlokkelijke referentie meer. De reeks films kent dus met The Haunted Mansion nog een spijtig vervolg én is een absoluut dieptepunt voor de acteur. Maar het doet ons stilletjes hopen dat Murphy nu toch stilaan ook moet doorhebben dat zijn glorie-dagen à la Beverly Hills Cop nu wel al een tijdje geschiedenis zijn voor hem. Zijn rol van Axel Foley was natuurlijk actiegericht maar toen kon hij nog grappig uit de hoek komen. Nu dus niet meer. Eddie is echt wel dringend toe aan een lange vakantie en we hopen dat hij niet naar Disneyland trekt want we mogen er niet aan denken dat hij daar nog méér slechte ideeën opdoet als deze. We krijgen bij het zien van bepaalde stukken in ...mansion zelfs de idee dat men het schrijven van een scenario als belangrijke schakel in het ganse proces van films maken deze keer heeft overgeslagen. Het lijkt er op alsof men vier mensen in een auto heeft geduwd (met Eddie Murphy in de hoofdrol/aan het stuur natuurlijk) en richting spookhuis liet rijden om na het openen van de poort iedereen maar eens lekker voluit te laten gaan in een stukje Hoe-lang-kan-ik-improviseren-zonder-dat-iemand-het-doorheeft? Wanneer men er niet in slaagt om grappig te zijn gaat men de CG(I)- en horror-toer op en levert scènes af die op qua gruwel-potentie dicht in de buurt komen van een horror-film van het niveau B. Misschien was de redenering bij Disney dat een filmversie van een attractie meer volk naar het thema-park zou brengen en recta naar de New Orlean's Square en de Mansion-rit in kwestie, maar op basis van wat ons in deze ongelooflijke lange 90 minuten werd voorgeschoteld vrees ik dat geen hond nog de moed zal hebben voor de échte rit In Disneyland. Pirates of the Caribbean was een schot in de roos maar hier heeft men na lang mikken mogelijks een achteloze toeschouwer ernstig verwond.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
28-11-2003 Plaats 2 $ 24.278.410
05-12-2003 Plaats 3 $ 9.394.185
12-12-2003 Plaats 5 $ 6.139.023
19-12-2003 Plaats 8 $ 3.928.641


Synopsis

Jim Evers en zijn vrouw Sara zijn beiden succesvolle vastgoedmakelaars. Om wat tijd door te brengen met hun 2 kinderen, Megan en Michael, besluiten ze er eens een weekendje tussenuit te trekken. Maar dan belt Edward Gracey op, de eigenaar van een groot, griezelig landhuis: hij wil zijn waardevolle eigendom verkopen. Jim voelt dat dit wel eens de zaak van de eeuw zou kunnen zijn en wanneer ze op weekend vertrekken maken ze eerst een tussenstop bij het alleenstaande landhuis. Ze worden er ontvangen door de mysterieuze Edward en zijn butler Ramsey. Wanneer er plots een hevige en mysterieuze onweersbui losbarst wordt het al gauw duidelijk dat ze in het huis zullen moet overnachten...
Veel zullen ze echter niet slapen... het huis verbergt vele geheimen en er dwalen 999 spoken rond!
Wanneer Megan en Michael op onderzoek gaan in het landhuis raken ze in de ban van een fonkelend bolletje dat hen lonkt alsof het hen iets wil laten zien. Ondertussen raakt Jim vast in een geheime doorgang en ontmoet zo Madame Leota, een helderziende die gevangen zit in een glazen bol. Sara ontdekt beetje bij beetje het donkere verleden van het landhuis en de geheime intenties van de wel zeer attente Edward... een vloek krijgt stilaan greep op hun leven. Het gezin Evers zal moeten zien te overleven in een huis vol geesten en vreemde gebeurtenissen en voert een dolkomische strijd tegen bizarre en angstaanjagende vijanden om de vloek te verbreken...