Showtime

Gewoon
Showtime
2002
langspeelfilm
komedie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (9)

Robert De Niro Robert De Niro →  Mitch Preston
Eddie Murphy Eddie Murphy →  Trey Sellars
Rene Russo Rene Russo →  Chase Renzi
William Shatner William Shatner →  zichzelf
Frankie R. Faison →  Annie
Drena De Niro →  Luierik
Mos Def →  Vargas
Pedro Damian →  Politieman
Ken Campbell

regisseur (1)

Tom Dey

producent (2)

Jorge Saralegui
Jane Rosenthal

Het zou het resultaat kunnen zijn van een enquête onder een representatieve groep bioscoopbezoekers waarin gepolst wordt welke twee (top)acteurs men nog eens samen aan het werk zou willen zien in in een film. De Niro - Murphy... een duo waar je eigenlijk twee kanten mee uitkan : je kiest voor de actie of je laat de twee nog eens opdraven in een komedie, maar dan wel samen dus... Na het zien van Showtime heb je de indruk dat de filmmakers dit ook wisten en het bijzonder moeilijk hadden om uit te maken of ze nu een komedie, dan wel een actiefilm zouden afleveren. Mitch Preston (De Niro) is een plichtsbewuste 'cop' die zich nooit heeft beklaagd voor zo'n job te hebben gekozen, ondertussen reeds meer dan 20 jaar geleden ! Politiewerk is voor hem een roeping, hij houdt van het vak en is tevreden met wat hij al heeft gerealiseerd én wie hij heeft ingerekend. Hij doet gewoon wat de gemeenschap van hem verwacht, zonder veel show en overbodig gelul, een 'no nonsens detective' zeg maar. En, volgens hem zie je de 'crimefighting' ook niet op tv. Hij heeft er geen probleem mee zijn visie aan alle burgers te verkondigen (meteen de eerste van twee instinkers in de eerste tien minuten, knap!).

Trey Sellars (Eddie Murphy) houdt er een andere visie op na. Hij is weliswaar ook bij de (Police) 'Force' maar doet zijn uiterste best om zijn politionele activiteiten te doen lijken op wat hij op tv ziet, eigenlijk was hij zelfs liever acteur geworden dan politieman ! Hij heeft het allemaal dus al talloze keren 'zien doen', maar is zelf eerder een kluns in zijn beroep... Wanneer hij op een dag Preston een opdracht 'undercover' ziet uitvoeren, besluit hij zelf in te grijpen en brengt op die manier natuurlijk de veiligheid van zijn collega in gevaar én de pers naar de plaats van het gebeuren. De slechterik ontsnapt en Preston, razend omdat maanden werk voor niets zijn geweest, schiet in een impulsieve bui de camera van een televisieploeg aan stukken, want aan perslui heeft hij de pest. Dit incident is voor Chase Renzi (Rene 'Lethal Weapon' Russo) de gedroomde kans om deze koele cowboy te contracteren voor een heuse reality show : de man volgen op zijn tochten door de gevaarlijke stad met de camera in de aanslag, zoiets moet gewoon voor 'big bucks' en hoge kijkcijfers zorgen. Continu gevolgd worden door een meute perslui is nu echter wel net het laatste wat Preston wil, maar de televisiemaatschappij dreigt met een schade-eis van 10.000.000 $ voor zijn impulsieve reactie tegenover hun cameraman, tenzij...

Dat de twee uiteindelijk met elkaar opgescheept zitten en met de adem van een cameraman in hun nek de 'bad guys' moeten inrekenen, was je al duidelijk geworden bij het zien van de trailer/preview...'Reality tv dus, in Amerika al goed ingeburgerd, in ons Belgenlandje (en Nederland) ook al niets nieuws meer sinds enkele 'Robinsons', 'Big Brothers' en rondrijdende bussen menig kijker wekenlang aan de buis gekluisterd hielden.

Showtime steekt wat de draak met programma's als 'cops', 'fear factor' en dergelijk meer en krijgt hierbij zelfs de hulp van William Shatner die zonder problemen de draad van zijn T.J.-Hooker-rol van destijds nog eens terug opneemt. Denk nu niet dat Showtime ervoor zorgt dat een gesprekje over de voor- en nadelen van 'reality tv' op gang wordt getrokken na de vertoning, dat was trouwens ook niet de bedoeling van de makers van de film.

Showtime is na de komedie Shanghai Noon Tom Dey's tweede langspeelfilm. In vergelijking met zijn debuutfilm zijn de actiescénes nu een stuk indrukwekkender en het aantal komische momenten schaarser. Eddie Murphy is niet meer wat hij geweest is, maar De Niro én Murphy in dezelfde film, zoiets moet al voldoende zijn om bij het kopen van je ticket voor Showtime te kiezen...

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
15-03-2002 Plaats 3 $ 15.011.430
22-03-2002 Plaats 4 $ 8.145.446
29-03-2002 Plaats 10 $ 3.532.984


Zie ook: Showtime (DVD)