The Equalizer

Middelmatig
The Equalizer
2014
24/09/2014
langspeelfilm
131 minuten
actie

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (15)

Denzel Washington Denzel Washington →  McCall
Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz →  Teri
Marton Csokas Marton Csokas →  Teddy
Bill Pullman Bill Pullman →  Brian Plummer
Melissa Leo Melissa Leo →  Susan Plummer
Haley Bennett Haley Bennett →  Mandy
David Harbour →  Masters
David Meunier →  Slavi
Johnny Skourtis →  Ralphie
Alex Veadov →  Tevi
Vladimir Kulich
E. Roger Mitchell
James Wilcox
Mike O'Dea
Anastasia Sanidopoulos

regisseur (1)

Antoine Fuqua Antoine Fuqua

producent (5)

Todd Black Todd Black
Steve Tisch Steve Tisch
Jason Blumenthal
Alex Siskin
The Equalizer

Wie een aflevering van de tv-serie “The Equalizer” (1985 – 1989) wil (her)bekijken, kan daarvoor de kijkmobiel parkeren aan de You Tube-drive in. De serie – die onder de titel 'De Vereffenaar' bij ons trouwens op zaterdag op de BRT te zien was, na de weekendfilm, 'Terloops' en 'Sport Op Zaterdag' – is inmiddels wat in de vergetelheid geraakt, maar geniet nogal wat aanzien in cultmiddens, onder meer omdat een schare topacteurs er een gastrol in vertolkten vooraleer ze later bekend werden. Steve Buscemi, Kevin Spacey, David Strathairn, Laurence Fishburne, Michael Rooker en Stanley Tucci bijvoorbeeld. En ook omdat de (thema)muziek werd gecomponeerd door Stewart Copeland van The Police.

De filmadaptatie verschilt op het eerste zicht nogal wat van de serie. New York werd ingeruild voor Boston, en de Brit Edward Woodward is in de hoofdrol vervangen door Denzel Washington. Even zag het er trouwens naar uit dat het Rusell Crowe zou zijn, daar “The Equalizer” circa 2010 op zijn planning stond, en Paul Haggis (met wie hij “The Next Three Days” draaide) zou regisseren. Aan de centrale premisse veranderde weinig: Robert McCall is een voormalig geheim agent die een teruggetrokken leven leidt, maar steeds paraat staat om een medemens in nood te helpen en bad guys een poepje te laten ruiken. In deze door Richard Wenk geschreven filmversie treedt hij in actie wanneer een hoertje (Chloë Grace Moretz) door haar Russische pooier wordt afgeranseld. McCall leert haar kennen in een snackbar waar zij elke avond op klanten wacht, en hij de tijd doodt met het lezen van een boek. Nadat hij haar beul en zijn handlangers vervolgens naar de eeuwige vodkavelden stuurt, krijgt hij prompt de Russische maffia – verpersoonlijkt door Marton Csokas (“The Bourne Supremacy”, “Kingdom Of Heaven”, “Noah”) - achter zich aan.

The Equalizer

Wat volgt is een standaard actie-/vigilantethriller, maar een die door een paar factoren toch klassevoller in elkaar steekt dan je op het eerste zicht zou denken. Dé hoofdreden om “The Equalizer” niet zomaar op de schroothoop te gooien is Denzel Washington. Niet de eerste keer dat hij zich op het actiegenre werpt, maar de man doet dat goed en palmt met zijn presence moeiteloos de film in. Zo’n beetje zoals Kevin Costner het genre van de sportfilm domineert: altijd waar voor je geld.

The Equalizer

Ook de regie van Antoine Fuqua is gezien zijn niet altijd even sterke backcatalogus (“Training Day”, “Shooter”, “Brooklyn’s Finest”, “Olympus Has Fallen”) een meevaller: geen overbodige autoachtervolgingen, maar een strakke regie waarin Washington tijd krijgt om zijn personage heerlijk stoïcijns te ontplooien. Heel veel tijd zelfs, daar de prent over de twee uur afklokt. En die tijd is voor het overgrote deel goed benut, zelfs al kan Fuqua niet verhullen dat de verhaalspoeling eigenlijk heel dunnetjes is.

Waarom “The Equalizer” dan toch geen drie sterren krijgt ?  Omdat het allemaal toch best wat compacter kon, omdat – vooral in het laatste halfuur – het aantal onwaarschijnlijkheden Mount Everest-achtige hoogtes bereikt en omdat Fuqua’s neiging tot ‘overregisseren’ (zie Denzel Washington heel traag door stromend water stappen) er uiteindelijk net een tikkel over is. Wat niet wegneemt dat “The Equalizer” – vooral door Washingtons cool – toch garant staat voor een stevige dosis thrillergeweld met meer dan een bloederige knipoog (er zijn gastrollen voor een kurkentrekker en een drilboor) naar de vigilantehoogdagen uit de seventies en eighties.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
26-09-2014 Plaats 1 $ 34.137.828
03-10-2014 Plaats 3 $ 18.750.375
10-10-2014 Plaats 6 $ 9.703.875
17-10-2014 Plaats 9 $ 5.382.353


Synopsis

Denzel Washington speelt in the equalizer McCall, een voormalig agent van de geheime dienst die zijn dood heeft vervalst om een rustig leven te leiden in Boston.Wanneer hij uit zijn zelfopgelegde pensioen komt om een jong meisje te redden, Teri (Chloë Grace Moretz), staat hij oog in oog met gewelddadige Russische gangsters. McCall’s verlangen naar rechtvaardigheid wakkert aan want hij neemt wraak op diegenen die de hulpelozen mishandelen. Als iemand een probleem heeft, weinig kans maakt, en nergens terecht kan, zal McCall helpen. Hij is The Equalizer.