Shooter (DVD)

Middelmatig
Shooter (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
06/09/2007
DVD
121 minuten
Actie
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:09

acteur/actrice (8)

Mark WahlbergMark Wahlberg →  Bob Lee Swagger
Danny GloverDanny Glover →  Kolonel Isaac Johnson
Ned BeattyNed Beatty →  Senator Charles F. Meachum
Kate Mara →  Sarah Fenn
Rhona Mitra →  Alourdes Galindo
Michael Pena →  Nick Memphis
Elias Koteas →  Jack Payne
Rade Sherbedgia →  Michael Sandor

regisseur (1)

Antoine Fuqua

producent (2)

Lorenzo di Bonaventura
Ric Kidney
Shooter

Tijden veranderen. Acteurs ook. Zangers ook. Het gaat allemaal op voor Mark Wahlberg. Hoe heette het jongensgroepje ook al weer dat destijds vrij succesvol was in de Europese charts ? En waar we allicht nog wel één of meer singles van zouden kunnen terugvinden wanneer we de duizenden 7 inch-schijfjes terug van onder het stof halen... Marky Mark and the Funky Bunch ? Je hebt het begrepen, daar was diezelfde Mark Wahlberg een onderdeel van...  Van zanger naar acteur, het kan blijkbaar, daar is Wahlberg (en niet alleen Mark, de familie is nog wel een stuk groter) het bewijs van. Maar acteurs veranderen ook. Zo stelt Wahlberg in één van de extra’s op deze “Shooter” koop-DVD dat hij zijn keuze om al dan niet mee te doen aan deze of gene film vroeger maakte op basis van de regisseur. Maar…nu is hij naar eigen zeggen een stuk egoïstischer geworden en hij kiest zijn rollen op basis van het personage dat hij zal moeten vertolken én rekening houdend met de rol die zijn fans hem graag zouden zien spelen. En zo zien ze hem dus graag, als hoofdpersonage in een actiethriller.

De afloop van een missie in Ethiopië is voor Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg, ook te zien in “The Departed”) en zijn collega-spotter niet zoals gewenst. Wanneer de hel losbarst en de vijandige troepen heel wat talrijker zijn dan verwacht, kiest het commando van de operatie het hazenpad en laat zo de soldaten aan hun lot over. Bob verliest zijn beste collega wanneer men met gevechtshelicopters de aanval op het duo inzet maar zelf kan hij uit de handen van de vijand blijven.

Shooter

36 maand later. Bob leeft volledig teruggetrokken, met zijn hond als enige metgezel. En een indrukwekkend arsenaal aan wapens om in leven te blijven. Geen probleem voor een supergetrainde marinier als Bob natuurlijk… Maar Bobs rust wordt verstoord wanneer hij hoog bezoek ontvangt. Een aantal mannen, met Kolonel Isaac Johnson (Danny Glover) voorop heeft lucht gekregen van een nakende aanslag op de President van Amerika en men wil Bobs hulp inroepen om na te gaan welke locatie hiervoor het best geschikt is. Veel interesse in de opdracht heeft onze super-sniper niet maar na wat aandringen gaat Swagger toch door de knieën. Na zijn voorbereidend huiswerk wordt het ganse team van specialisten verzameld in een gebouw waar men een goed zicht heeft op de plaats waar de machtigste man ter wereld even later een toespraak zal houden. Swagger is de man die de omgevingsfactoren ter plaatse evalueert en op die manier probeert te koppelen aan de vermoedelijke positie van de moordenaar.

Maar het loopt fout, er valt een fataal schot, Swagger wordt ook neergeschoten en wanneer hij op de vlucht slaat zet men netjes zijn snipergeweer in de kamer die hij net heeft verlaten. Alles wordt netjes opgeruimd en Bob Lee Swagger wordt in één klap moordverdachte nummer 1. De jacht kan beginnen. Dat Swagger zich niet zonder slag of stoot zal laten inrekenen laat zich raden.

Shooter

Visueel en op vlak van actiescénes is “Shooter” natuurlijk een film om van te smullen. Regisseur Antoine Fuqua weet ook waar de hoogtepunten zitten in zijn film en kan het niet nalaten die te herhalen. De scène waarin Wahlberg’s vriend wordt neergeknald bijvoorbeeld en de stofwolk die hierbij wordt gevormd wanner de projectielen inslaan. Een wegwandelende Wahlberg met in de achtergrond een volgende mega-ontploffing, niet nieuw maar altijd goed in een actie-prent als deze. Wel wat spijtig dat de vaart in de film niet zo verschroeiend is als de explosies in de betreffende scénes. Fuqua slaagt er niet echt in om de kijker op het puntje van zijn stoel/bioscoopzetel te krijgen, wat niet belet dat Shooter een brok geslaagd entertainment is. En dat alleen al volstaat voor het gros van de kijkers.

Voor de koop-DVD is men vrijgevig geweest op vlak van ‘Deleted Scenes’. Je krijgt er maar liefst zeven, netjes ondertiteld in het Nederlands overigens. In ‘Independence Hall’ heeft men het over het gebouw in kwestie dat in ‘Independence Park’ ligt in Philadelphia en op geschiedkundig vlak bijzonder belangrijk is voor de Amerikanen. In dit extra passeren heel wat fiere ‘Park Rangers’ de revue met informatie die voor de niet-Amerikanen niet zo interessant is als de titel misschien zou doen vermoeden.
“Shooter” kan je ook (her)bekijken met (Engels ondertiteld) commentaar van regisseur Antoine Fuqua. Zijn definitie van wat voor een filmliefhebber een interessante babbel is verschilt spijtig genoeg van de onze. Ook hier missen we toch wel de interessant(st)e info. Meestal blijft de regisseur te algemeen in zijn vertelling maar dat is een opmerking die we spijtig genoeg bij het beluisteren van de meeste commentaartracks wel moeten geven…Zoals verwacht is 'Survival of the Fittest' het interessantste extra. Een 'making of' dus waarbij de auteur van het boek waarop de film gebaseerd is aan het woord komt. Net als Mark Wahlberg, de regisseur en nog een aantal andere mensen die nauw betrokken waren bij de film. Zoals de échte sniper bijvoorbeeld die voor Wahlberg's opleiding zorgde. Zoals gebruikelijk bij dit soort extra's wordt iedereen de hemel in geprezen. Maar al bij al toch tof als extra info bij een lekkere actie-film.

Koenraad Adams
Middelmatig
Binnenkortverkrijgbaar (3), Commentary by Antoine Fuqua, Survival of the Fittest : The making of Shooter (21' 51), Independence Hall (7' 20), Deleted Scenes (7) (11' 19)

Zie ook...