Lana Turner
Julia Jean Mildred Frances Turner

Lana Turner
° 08-02-1921
Wallace
Idaho
Verenigde Staten
+ 29-06-1995
✞ Leeftijd bij overlijden: 74


genomineerd Oscars ® 1958
1 keer genomineerd voor een Oscar

Lana Turner was negen jaar toen haar vader, een mijnwerker, het slachtoffer werd van een roofoverval en hierbij het leven liet. Hierop verhuisde ze met haar moeder, een schoonheidsspecialiste, naar Californië, op zoek naar werk. Zelf schreef Lana zich in voor een opleiding in een klooster in San Francisco maar ze heeft ook lessen gevolgd aan de Hollywood High School in Los Angeles.

En dan is er natuurlijk deze Hollywood legende : het verhaal als zou Lana Turner ontdekt geweest zijn tijdens een dagje spijbelen toen ze van een flesje spuitwater nipte in een Schwab drugstore (apotheek) in de buurt van Sunset Boulevard . Niet onbelangrijk : ze was gekleed in een heel strak zittende sweater die haar vrouwelijke rondingen op een bijzondere manier nog accentueerden. Een redacteur van de Hollywood Reporter was er getuige van en vond één en ander zo bijzonder dat hij haar voorstelde een regisseur Mervyn LeRoy. Gevolg van dit alles : Turner werd in het begin van haar carrière de Sweater Girl genoemd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Lana Turner één van de meest gevraagde pin-up, in de jaren ’50 was ze de actrice die bij MGM het succesvolst was. Maar dat was vooral door haar uitstraling en het imago dat ze door de jaren had opgebouwd, mede dank zij de marketing-machine van de studio die van haar een glamoureuse ster had gemaakt. Want, haar rol in Peyton Place en The Postman Always Rings Twice terzijde gelaten, zorgde Turner niet altijd voor acteervuurwerk op het witte doek.

Haar leven werd overschaduwd of moeten we zeggen gekenmerkt door heel wat schandalen, het was iets wat nauw aansloot bij het genre waar de actrice zich had op toegelegd : (melo)dramas. Zo is ze met meer verschillende mannen getrouwd geweest dan de gemiddelde Hollywood-actrice. We schrijven 1972 als Lana Turner al zeven keer is getrouwd en gescheiden. Of acht zelfs als je het hertrouwen met Stephen Crane, slechts enkele weken nadat hun eerste huwelijk nietig werd verklaard, meetelt. Muzikant/componist Artie Shaw was de eerste en de gekendste. De derde echtgenoot was Playboy-miljonair Bob Topping. Lex Barker die een tijd als Tarzan te zien was, was nummer vier. De andere drie waren minder bekend.

Bij veel echtgenoten hoort ook van tijd tot tijd een vriendje wat ons bij de Johnny Stompanato brengt. We schrijven 1958 wanneer Johnny, een gangster uit de onderwereld die al jarenlang de vriend is van Lana Turner, door haar tienerdochter wordt doodgestoken in de keuken. De zaak werd uiteindelijk gecatalogeerd als een soort van gewettigde moord, gebaseerd op het feit dat het meisje probeerde haar moeder te beschermen voor iets wat volgens haar op dat moment een bedreiging vormde voor het leven van haar moeder. Het zorgde voor de nodige publiciteit in zoverre zelfs dat de hartstochtelijke liefdesbrieven van Turner voor Stompanato in de openbaarheid kwamen. Verrassend genoeg zorgde het allemaal niet echt voor een negatieve invloed op de carrière van de actrice. Lana Turner bleef nog steeds acteren in langspeelfilms en dit tot begin de jaren ’70.

In 1970 was Lana Turner te zien in de televisieserie The Survivors, nog later verscheen ze af en toe in het toen vrij populaire Falcon Crest. In 1971 maakte ze nog haar toneeldebuut in het stuk Forty Carats.

In 1976 werd haar biografie uitgebracht onder de titel The Films of Lana Turner, geschreven door Lou Valentino.

Oscars ® 1958 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Peyton Place