Hal B. Wallis
Harold Brent Wallis

Hal B. Wallis
° 14-09-1898
Chicago
Illinois
Verenigde Staten
+ 05-10-1986
✞ Leeftijd bij overlijden: 88


genomineerd Oscars ® 1956
genomineerd Oscars ® 1965
2 keer genomineerd voor een Oscar

Omdat Hal B. Wallis’ gezin moeite had om rond te komen nam hij vanaf de leeftijd van 14 jaar allerhande baantjes aan om aan de broodnodige centen te komen. Eerst in een job op kantoor, daarna als vertegenwoordiger van verwarmingstoestellen. In 1922 verhuisde hij naar Los Angeles waar hij directeur van de bioscoop de Garrick werd. Hij was daar zo succesvol dat hij onder de aandacht kwam van Warner Bros en dat werd meteen zijn volgende werkgever. Hij bleef er maar liefst 22 jaar werken, aanvankelijk als assistent van de verantwoordelijke op de afdeling publiciteit, binnen de drie maand al (!) gevolgd door zijn aanstelling als studio manager in 1928 tot hij zelf producent werd.

In 1931 werd hij vervangen door Darryl Zanuck maar toen die in 1933 Warner Bros vaarwel zei om 20th Century-Fox op te richten nam Wallis terug zijn plaats in. Daardoor was hij mede verantwoordelijk voor heel wat successen van de filmmaatschappij, inbegrepen de vele musicals die Warner vooral in de jaren '30 uitbracht en laat ons zeker ook nog de gangsterfilms niet vergeten. In 1938 kreeg de studio voor het eerst in hun bestaan de Oscar voor Beste film voor The Life of Emile Zola, Wallis ontving de Irving G. Thalberg Award. In 1944 won hij de prestigieuze prijs voor een tweede keer voor de productie van Casablanca wat meteen ook het laatste succes was voor hij de studio verliet in 1944.

In 1944 richtte hij Hal Wallis Productions op. Zijn films werden de volgende twintig jaar uitgebracht door Paramount. In de jaren ’60 was het Universal die zijn films uitbracht. Hal B. Wallis was verantwoordelijk voor de komedies met Martin en Lewis maar ook voor de films met Elvis Presley. In deze periode noteren we nog twee belangrijke films : The Rose Tattoo (1955) en Gunfight at the OK Coral (1957).

In een volgende fase van zijn carrière stond hij in voor de productie van enkele historische avonturenfilms in Engeland.

De carrière van Hal B. Wallis beslaat maar liefst 45 jaar waarbij hij op één of andere manier verantwoordelijk was voor meer dan 400 films.

In 1969 zorgde het British Film Institute voor een retrospectief van zijn succesvolste producties, in 1970 deed het New Yorkse Museum of Modern Art hetzelfde.

Hal B. Wallis was lange tijd gehuwd met filmster Louise Fazenda en trouwde voor een tweede keer toen hij Martha Hyer het ja-woord gaf. Dat huwelijk hield stand tot aan zijn dood in 1986. Hij stierf een natuurlijke dood in Rancho Mirage in Californië.

Hij wordt soms ook vermeld als Hal Wallis.

Oscars ® 1965 Genomineerd Beste film Becket
Oscars ® 1956 Genomineerd Beste film The Rose Tattoo