Al Pacino

Al Pacino
° 25-04-1940
New York City
New York
Verenigde Staten
Leeftijd: 84acteur/actrice
(54)

Goed 2020
House of Gucci → Aldo Gucci
Zeer goed 2019
The Irishman → Hoffa
Klasse 2019
Once Upon A Time In Hollywood →  Marvin Schwarz
2017
2015
Manglehorn →  Manglehorn
Gewoon 2015
Danny Collins →  Danny Collins
2012
Stand Up Guys →  Val
Slecht 2008
Righteous Kill →  Rooster
Matig 2007
88 Minutes →  Jack Gramm
Middelmatig 2007
Ocean's 13 → Willy Bank
Goed 2005
Two for the Money →  Walter
2003
2002
Goed 2002
Insomnia → Will Dormer
Goed 2002
The Recruit →  Walter Burke
Goed 1999
Any Given Sunday → Tony D'Amato
1997
Donnie Brasco →  Lefty
1996
Looking For Richard →  Richard III
1996
City Hall → burgemeester John Pappas
Bijna zeer goed 1995
Heat →  Vincent Hanna
1995
1992
Glengarry Glen Ross → Ricky Roma
Bijna zeer goed 1992
Scent Of A Woman →  Frank Slade
Gewoon 1991
Frankie & Johnny →  Johnny
Meesterwerk 1991
Carlito's Way →  Carlito Brigante
1990
Dick Tracy → Big Boy Caprice
1990
The Godfather, Part III →  Michael Corleone
1989
Sea Of Love →  Frank Keller
Bijna zeer goed 1983
Scarface → Tony Montana
1982
Author! Author! → Ivan Travalian
Middelmatig 1980
1977
Bobby Deerfield →  Bobby Deerfield
1973
1973
1972
The Godfather → Michael Corleone
1971

Al Pacino is eigenlijk afkomstig van Sicilië.  Nadat zijn ouders scheidden, verbleef Al bij zijn moeder en haar familie in het zuidelijk deel van de Bronx. Hij werd streng opgevoed, zo werd hem verboden het huis te verlaten, behalve om naar school te gaan of een bezoek te brengen aan de bioscoop. Toen hij na één van zijn talrijke bioscoopbezoeken thuiskwam, imiteerde hij op indrukwekkende wijze wat hij had gezien in de film, maar dan voor het oog van zijn klasgenoten en zijn grootmoeder. Het ligt voor de hand dat hij zich dan ook al vrij snel liet aansluiten bij een kindertheater, maar toch zette hij zijn opleiding aan de 'High school of performing arts' in Manhattan op 17-jarige leeftijd stop, waarna hij verhuisde naar Greenwich Village. In 1966 vond hij werk in de 'Actor's studio', nadat hij in de 'Herbert Berghof Studio' had gewerkt.

Al Pacino kreeg een 'Tony' voor zijn vertolking van een junkie in Does a Tiger Wear A Necktie ? maar maakte zijn acteerdebuut in de Off Broadway producties The Connection en Hello out there. Voor zijn rol in The Indian wants the Bronx won hij een Obie Award.

Eén van de gekendste rollen die Al Pacino ooit heeft vertolkt is zonder twijfel die van Michael Corleone in The Godfather. Francis Ford Coppola had Al Pacino opgemerkt in zijn eerste filmrol als junkie in de prent The Panic in Needle Park. Zijn rol in The godfather was allicht even belangrijk als die van Robert De Niro en Marlon Brando.

Het is gekend dat het niet bij The Godfather bleef, Serpico (Sydney Lumet), waar hij de rol vertolkt van een hippie-agent en iets minder misschien Dog day afternoon, waar hij de bankovervaller van dienst was, het zijn belangrijke films gebleken...

Al Pacino is gekend voor zijn obsessie om zich volledig in te leven in de rol die hij moet vertolken. Zo werd destijds verteld dat hij zich erop betrapte mensen te arresteren in de tijd dat Serpico werd gedraaid... Eind de jaren '70 keerde Al Pacino nog eens terug naar het toneel en vertolkte rollen in David Rabe's The Basic Training of Pavlo Hummel en American Buffalo (David Mamet). Dat het niet altijd ernstige rollen moeten zijn bewees Pacino in de film Author ! Author ! uit (1982).

Ook oscarnominaties gingen niet voorbij aan Al Pacino : zo werd hij maar liefst acht keer genomineerd voor een Academy Award. Vier keer voor Beste Acteur (And justice for all, The Godfather part II, Dog Day Afternoon en Serpico waar hij een Golden Globe voor kreeg). Voor zijn rol van Luitenant-Kolonel Frank Slade in Scent of a woman kreeg hij uiteindelijk de waardering/Oscar die hij verdiende, alsook een Golden Globe Award. Drie keer werd hij genomineerd voor Beste acteur in een bijrol : voor zijn rollen in The Godfather, Dick Tracy en Glengarry Glen Ross. In 1973 viel Al Pacino overigens ook al in de prijzen : voor Scarecrow kreeg hij in Cannes de prijs voor beste acteur. Het lijstje met filmprijzen vullen we nog wat aan met de twee Tony Awards die de acteur kreeg : voor The Basic Training of Pavlo Hummel en Does a Tiger Wear A Necktie ?.  In 2001 ontving Al Pacino nog de prestigieuze Cecile B. Demille Award.

Andere films met Pacino die het vermelden waard zijn : Heat met Robert De Niro en Val Kilmer, Donnie Brasco van Mike Newell met Johnny Depp, The Devil's Advocate met Keanu Reeves en Charlize Theron en The Insider met Christopher Plummer en Russell Crowe. In deze laatste film van Michael Mann die 7 Oscar-nominaties kreeg, vertolkte hij de rol van '60 Minutes' reporter Lowell Bergman.

Al Pacino heeft ook al achter de camera gestaan.  Zo stond hij in voor productie, regie én een rol in Chinese Coffee. Deze film is eigenlijk de film-uitvoering van een stuk dat geschreven werd door Ira Lewis en waarin Pacino zelf al te zien was in 1992. Looking for Richard was een andere film die Pacino heeft geregisseerd én waarvoor hij een Outstanding Achievement for a Documentary Award kreeg van de 'Director's Guild of America'. In die film met Winona Ryder, Alec Baldwin en Kevin Spacey speelde hij trouwens de rol van Richard III.

Tot slot nog dit : Al Pacino heeft een dochter van iemand die niet-actief is in de filmwereld. De identiteit van de mama houdt hij bewust geheim.