Wuthering Heights

Goed
Wuthering Heights (1939)
1939
langspeelfilm
103 minuten
drama
romantiek

genomineerd
genomineerd
genomineerd
genomineerd
genomineerd
genomineerd
genomineerd

acteur/actrice (10)

Laurence Olivier Laurence Olivier → Heathcliff
Cecil Kellaway Cecil Kellaway → Mr. Earnshaw
Leo G. Carroll Leo G. Carroll
Hugh Williams
Miles Mander

regisseur (1)

director of photography (1)

artdirector (1)

componist (1)

I made Wuthering Heights, William Wyler only directed it. Also sprach Samuel Goldwyn, daarmee duidelijk aangevend wie echt de touwtjes in handen had tijdens de productie van Wuthering Heights, een van de vele verfilmingen van Emily Bröntes roman uit 1847.

Wylers en Goldwyns versie geldt nog steeds als een van de mooiste adaptaties. Dat mag een half mirakel worden genoemd, gezien de veelvuldige clashes op de set tussen producer, regisseur en cast. Goldwyn zette de productie op met een zekerheid: Merle Oberon zou de rol van Catherine Earnshaw vertolken. Eens Laurence Olivier was gecast als Heathcliff lobbyde die tevergeefs om zijn toenmalige echtgenote Vivien Leigh aan boord te krijgen. Goldwyn wou niet buigen, en de ter compensatie aangeboden bijrol werd door Leigh geweigerd. Niet dat Leigh rouwig moest zijn dat Oberon de voorkeur kreeg, gezien de triomfen die ze dat jaar zou oogsten met Gone With The Wind.

Olivier kreeg het eveneens op zijn heupen van de veeleisende regievragen van Wyler, die er geen graten inzag om scènes tientallen keren opnieuw op te nemen. Later gaf Olivier wel toe dat deze Kubrickaanpak avant la lettre hem geholpen had om een nog betere acteur te worden. David Niven liep ook niet vrolijk rond op de set: hij was ook geen fan van Wyler en zijn afgesprongen romance met Oberon een paar jaar eerder lag nog steeds op de maag. Op steun van Olivier moest Oberon niet rekenen, daar hij haar tijdens de opnames bijna constant onheus behandelde omdat haar rol niet naar Leigh was gegaan. Het ging er dus echt Wuthering aan toe op de set.

Bröntes boek werd trouwens niet volledig verfilmd: enkel de eerste zestien hoofdstukken van de in totaal vierendertig werden in een scenario gegoten door Ben Hecht en Charles MacArthur. De latere episodes – waarin de kinderen van Catherine en Heathcliff een rol spelen – lieten ze links liggen. De finale scène uit de film komt niet in het boek voor, en was een follietje van Goldwyn. In een poging om toch min of meer met een happy end te kunnen afronden, liet hij de geesten van Catherine en Heathcliff samen de eeuwigheid in stappen. Een beslissing waar Wyler fel tegen gekant was. En dan mag hij nog tevreden zijn dat Goldwyns keuze om de titel van de film aan te passen naar Bring Me The World of The Wild Heart uiteindelijk niet is doorgegaan.

Gregg Toland won verdiend een Oscar voor het camerawerk. Mede door zijn expertise – en het aanplanten van enkele hectares heide – zag het stukje Californië waar Wuthering Heights werd opgenomen er opvallend plattelanderig Brits uit.

Alex De Rouck
Trivia - wist-je-datjes + quotes - citaten

"I cannot live without my life: I cannot die without my soul." (Laurence Olivier)Oscars ® 1940 Camerawerk zwart-wit Gewonnen Gregg Toland
Beste scenario Genomineerd Charles MacArthur
Genomineerd Ben Hecht
Regie Genomineerd William Wyler
Art direction Genomineerd James Basevi
Beste acteur in een hoofdrol Actor Genomineerd Laurence Olivier
Buitengewone productie Genomineerd Samuel Goldwyn Productions
Beste actrice in een bijrol Genomineerd Geraldine Fitzgerald
Muziek Genomineerd Alfred Newman