Vivien Leigh
Vivian Mary Hartley

Vivien Leigh
° 05-11-1913
Darjeeling
India
+ 08-07-1967
✞ Leeftijd bij overlijden: 53

winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen


acteur/actrice
(7)

1961
1951
A Streetcar Named Desire → Blanche Dubois
1945
Caesar and Cleopatra →  Cleopatra
1939
Gone with the Wind → Scarlett O'Hara

In 1920 verhuisde Vivien Leigh naar Engeland.  Daar studeerde ze aan de 'Royal Academy of Dramatic Art' en zette haar eerste stappen in de wereld van toneel in 1934.  Ze sloot een contract af met Alexander Korda wat voor een filmrol zorgde in Fire Over England waar ook Laurence Olivier in te zien was (en waar ze later ook mee trouwde !).  Toen ze bij hem op bezoek was in Hollywood en op dat ogenblik ook de casting doorging voor de rol van Scarlett O'Hara in Gone With The Wind besloot ze haar kans te gaan.  Zoals elke filmliefhebber weet met succes.  Niet echt onverwacht gelet op haar acteertalent, wel vrij verrassend aangezien Vivien Leigh op dat ogenblik hoegenaamd nog geen bekendheid genoot in de Verenigde Staten.

Het leverde haar een Academy Award/Oscar op en het was niet haar laatste.  De rol van Blanche Dubois in A Streetcar Named Desire had ze al talloze keren vertolkt op toneelvlak dus was ze ook dan weer de meest geschikte persoon om die rol in de filmuitvoering te gaan vertolken.  Met het gekende resultaat.

Vivien Leigh is een tijd gehuwd geweest met Laurence Olivier.

Haar gezondheidstoestand - Leigh werd ziek en kreeg tuberculose - zorgde er op een gegeven moment echter voor dat ze nauwelijks nog kon optreden.  Ze overleed aan de ziekte in 1967.

Oscars ® 1952 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
A Streetcar Named Desire
Oscars ® 1940 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Gone with the Wind
Beelden prijsuitreiking(en)
1952 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste actrice in een hoofdrol voor A Streetcar Named Desire. Vivien Leigh was afwezig... De prijs werd in ontvangst genomen door Greer Garson.