Moonfall

Matig
Moonfall
23/03/2022
2022
langspeelfilm
125 minuten
sciencefiction
drama
actie
thriller

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (10)

Halle Berry Halle Berry → Jocinda Fowler
Patrick Wilson Patrick Wilson → Brian Harper
Michael Pena Michael Pena → Tom Lopez
Donald Sutherland Donald Sutherland → Holdenfield
John Bradley → K.C. Houseman
Charlie Plummer → Sonny Harper
Kelly Yu → Michelle
Eme Ikwuakor → Doug Davidson
Carolina Bartczak → Brenda Lopez
Maxim Roy → kapitein Gabriella Auclair

regisseur (1)

Roland Emmerich Roland Emmerich

producent (2)

Roland Emmerich Roland Emmerich
Harald Kloser

director of photography (1)

Robby Baumgartner

uitvoerend producent (15)

Stuart Ford Stuart Ford
Gary Raskin
Alastair Burlingham
Karl Spoerri
Viviana Vezzani
Edward Cheng
Raymond Hau
Hu Junyi
Wang Zhonglei
Wang Zhongjun
Ute Emmerich
Spenser Cohen
Carsten Lorenz
Marco Shepherd
John Paul 'JP' Pettinato

beeldmonteur (2)

Adam Wolfe
Ryan Stevens Harris

productieontwerper (1)

Kirk M. Petruccelli

kostuumontwerper (1)

Mario Davignon

componist (2)

Thomas Wander
Harald Kloser
Moonfall

De houdbaarheidsdatum van Roland Emmerichs aardbolvernietigende rampencinema is duidelijk verstreken. Al staat het Emmerich natuurlijk vrij om in een later stadium op de proppen te komen met een film die deze openingszin tegenspreekt. Maar met Moonfall bewijst hij iets te nadrukkelijk dat hij genregewijs in rondjes dwaalt en dat hij maar bitter weinig interessants meer weet toe te voegen aan zijn ‘de wereld is om zeep’-oeuvre. Alle overdadige CGI ten spijt.

In tegenstelling tot pakweg Independence Day, The Day After Tomorrow en 2012 is dit eerder een sciencefictionfilm, daar het gros van Moonfall zich in de ruimte afspeelt. Waardoor Emmerich eigenlijk zijn eigen Armageddon heeft gemaakt. Waar de troepen van Michael Bay destijds een op de aarde afkomende meteoriet moesten zien te vernietigen voor de impact op onze gebetonneerde planeet zijn het hier drie dapperen die moeten vermijden dat de van koers veranderde maan niet tegen de aarde knalt. Blijkt bovendien ook nog dat de maan eigenlijk geen hemellichaam is maar een artificiële megastructuur die door aliens is ontworpen. Technisch klopt die aliens niet volledig, maar vooruit … geen volledige spoilers hier. Halve volstaan.

Moonfall

Wereldredders van dienst zijn Patrick Wilson, Halle Berry en de uit Game Of Thrones geplukte John Bradley. De eerste twee zijn astronauten, de derde een samenzweringstheorieaanhanger die al een tijd op de hoogte was van de valse maan boven onze hoofden. Bradley heeft de eer en het genoegen om de rol van sidekick op zich te nemen, terwijl Wilson en Berry de serieuzere kant van de zaak op hun conto mogen schrijven. En Donald Sutherland verschijnt ook drie minuten in beeld. Juich.

Moonfall

Tijdens de opbouw van Moonfall weet Emmerich nog enigszins te enthousiasmeren. Lees: het eerste uur is beduidend beter dan het tweede. Van zodra de missie naar de maan vertrekt zakt alles als een pudding in elkaar. En valt het extra op hoe zwak de nevenplot op aarde – waarin de kinderen van Wilson en Berry zich in veiligheid moeten zien te brengen – is. Emmerichs scenario’s drijven weliswaar steevast op een groot aantal breed uitgetekende soapplotlijnen, maar ditmaal is het toch wel echt knudde. En wat ook opvalt in dat tweede uur is dat Emmerich de controle over de plot verliest. De manier waarop hij een nieuw genesisverhaal creëert en zelfs een ruimteoorlog van stal haalt zou je als bewonderenswaardig kunnen omschrijven, ware het niet dat deze revelatie rommelig en zonder enige vorm van animo in de zaal wordt gegooid. Het is dan dat Emmerich het kalf niet alleen definitief verdrinkt, maar ook fermenteert, door vissen laat opvreten en onder het zand begraaft.

Emmerich financierde zijn project grotendeels met onafhankelijk geld en hoopte genoeg zielen naar de bioscoop te krijgen zodat hij twee sequelideeën kon uitwerken. Die zielen lieten helaas voor hem grotendeels op zich wachten, waardoor Moonfall vooral voor een financiële kater zal zorgen. Tenzij het Chinese publiek de film wel blieft. Voorlopig is de kans dat dit een franchise wordt echter aan de kleine kant. Hoera. Hiep hiep. Sorry hé.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
04-02-2022 Plaats 2 $ 10.005.000
11-02-2022 Plaats 8 $ 2.948.072


Synopsis

In Moonfall slaat een mysterieuze kracht de maan uit zijn baan en stuurt hem zo op ramkoers met de aarde. Met nog enkele weken te gaan tot de alles verwoestende botsing is voormalig astronaut Jo Fowler ervan overtuigd dat zij de sleutel in handen heeft die de wereld zou kunnen redden. Enkel een oude collega-astronaut en een aanhanger van allerhande complottheorieën geloven haar. De onwaarschijnlijke helden vertrekken samen op een onmogelijke missie in de ruimte om erachter te komen dat onze maan niet is wat ze lijkt...