The Mechanic

Matig
The Mechanic
06/04/2011
2011
Langspeelfilm
93 minuten
Actie

Verdeler

B.F.D.

Acteur/Actrice (6)

Donald Sutherland Donald Sutherland →  Harry McKenna
Jason Statham →  Arthur Bishop
Ben Foster →  Steve McKenna
Tony Goldwyn →  Dean Sanderson
Mini Anden →  Sarah
Christa Campbell

Regisseur (1)

Simon West

Producent (3)

David Winkler
Bill Chartoff
René Besson
The Mechanic

1972: van de Charles Bronson-lopende band rolt “The Mechanic”, een actiethriller met Bronson als huurmoordenaar die na de dood van zijn mentor diens zoon (Jan-Michael Vincent) opleidt tot collega-doder. Geregisseerd door een Brit (Michael Winner) in Hollywood. 2011: van de Jason Statham-lopende band rolt “The Mechanic”, een actiethriller met Statham als huurmoordenaar die na de dood van zijn mentor diens zoon (Ben Foster) opleidt tot collega-doder. Geregisseerd door een Brit (Simon West) in Hollywood.

Jawel, het is weer remake/copieer/reboot-tijd. Kleine kans dat iemand er zijn slaap voor laat: mechanisch is immers het goedgekozen sleutelwoord in een prent die niet eens de moeite nam om een originaliteitsmeter in de kringwinkel op de kop te tikken.

The Mechanic

In wat op een overschotje van “The Expendables” lijkt (niet echt verwonderlijk dat deze film werd geproduceerd door Millennium Films en Nu Image die beiden eveneens voor Stallones 'all-star'-prent tekenden) maken we kennis met huurmoordenaar Arthur Bishop (Statham). In opdracht van een schimmige organisatie maakt hij heel wat doelwitten koud. Niet door hen zomaar neer te knallen, maar door de doodsoorzaak af te stemmen op de wensen van de opdrachtgever. Bij de Colombiaanse drugsbaas die tijdens de proloog het loodje legt bijvoorbeeld lijkt het alsof hij een natuurlijke dood stierf tijdens het zwemmen. Bishop ontvangt zijn opdrachten (en geld) van Harry McKenna (Donald Sutherland), de enige die hij in vertrouwen durft nemen en ook als vriend beschouwt. Het vervolg laat zich raden: Bishops volgend doelwit is inderdaad McKenna, omdat diens overste (Tony Goldwyn) hem ervan verdenkt een missie in Zuid-Afrika te hebben ondermijnd. Met tegenzin voert Bishop zijn taak uit, en om zijn schuldgevoel enigszins te temperen neemt hij daarna Harry’s zoon Steve (Ben Foster) onder zijn hoede. De met een korte lont uitgeruste Steve ziet de kans schoon om zijn gewelddadige kant tot volle ontwikkeling te laten komen, en laat zo ‘onopvallende sterfgevallen’ ontaarden in bloederige orgieën die zonder al te veel moeite het televisiejournaal halen. Wat dan weer niet naar de zin is voor de organisatie waar Bishop voor werkt. En uiteraard ontdekt Steve ook dat Bishop verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader, wat een gewelddadige wig tussen de mentor en de leerling drijft …

The Mechanic

“The Mechanic” is typisch zo’n filmpje waarin verhaaluitwerking en logica op de reservebank blijven zitten. Actie is waar het om draait, actie is wat je krijgt. Zij het op een weinig boeiende manier. Brokkenregisseur Simon West (die ooit veelbelovend debuteerde met “Con Air”) vervalt eens te meer in de pruttelende saaiheid die hij zich al eigen maakte in “Lara Croft: Tomb Raider” en “When A Stranger Calls”. Jason Stathams schuurpapieren rol blijkt inwisselbaar met zowat elke andere, Donald Sutherland mag maar een kwartier meespelen en zelfs de anders betrouwbare Ben Foster had weinig zin om veel vuur en poer te stoppen in deze film die subtiliteit inruilt voor ongeïnspireerde schiet- en knokpartijen en lamme explosies.

Voor de slechte verstaander: “The Mechanic” is als bier zonder schuim, een week zonder weekend, een lente zonder bloesems, een ei zonder schaal, een gitaar zonder snaren, een oksel zonder zweet, een trein zonder spoor en een boerka zonder kijkgat. Te klasseren onder de 'G' van gene vette.

Alex De Rouck
Box Office Weekend VS
28-01-2011 Plaats: 3 $ 11.422.006
04-02-2011 Plaats: 7 $ 5.295.253
Totale weekend omzet VS: $ 16.717.259

Synopsis

Remake van de gelijknamige film van Michael Winner uit 1972. Arthur Bischop, een elite huurmoordenaar, is niet vies van een vuurgevecht. Maar met meer dan genoeg geld op zijn spaarboekje wil Bischop gaan rentenieren. Hij wordt echter gedwongen om nog een opdracht aan te nemen. Het doelwit blijkt zijn goede vriend en collega Harry McKenna te zijn. Zo gaat de bal aan het rollen voor een flinke portie chaos, wanorde en geweld.