The King's Man

Goed
The King's Man
2019
22/12/2021
langspeelfilm
130 minuten
actie
avontuur
komedie

verdeler

Walt Disney Studios Motion Pictures Walt Disney Studios Motion Pictures

acteur/actrice (9)

Ralph Fiennes Ralph Fiennes → Oxford
Gemma Arterton Gemma Arterton
Rhys Ifans Rhys Ifans
Matthew Goode Matthew Goode
Tom Hollander Tom Hollander
Daniel Brühl Daniel Brühl
Djimon Hounsou Djimon Hounsou
Charles Dance Charles Dance
Harris Dickinson

regisseur (1)

Matthew Vaughn Matthew Vaughn

producent (3)

Matthew Vaughn Matthew Vaughn
David Reid
Adam Bohling

director of photography (1)

Ben Davis

uitvoerend producent (5)

Ralph Fiennes Ralph Fiennes
Mark Millar
Dave Gibbons
Stephen Marks
Claudia Vaughn

scenarist (2)

Matthew Vaughn Matthew Vaughn
Karl Gajdusek

beeldmonteur (2)

Jason Ballantine
Rob Hall

productieontwerper (1)

Darren Gilford

kostuumontwerper (1)

Michele Clapton
The King's Man

Als het van Matthew Vaughn afhangt staat er nog heel wat te gebeuren in het Kingsman-universum: sequels, prequels, spin-offs en zelfs een afgeleide televisieserie. Ideeën genoeg blijkbaar voor deze door de comics van Mark Millar en Dave Gibbons geïnspireerde fluctuerende franchise die met de originefilm The King’s Man aan zijn derde telg toe is – en alweer een die door Vaughn zelf is geregisseerd en (mee)geschreven.

Na het migraineverspreidende Kingsman: The Golden Circle uit 2017 moest een sequel eigenlijk niet meer zo meteen daar die lawaaierige brij het in niets haalde van het veel betere Kingsman: The Secret Service dat in 2014 mooi blockbusterweer maakte. Misschien had Vaughn dat zelf ook in de gaten, want in plaats van opnieuw Taron Egerton op te vorderen voor een globetrottende Bondplotknipoog koos hij ervoor om de ontstaansgeschiedenis van de Britse spionnendienst Kingsman uit de doeken te doen. Egertonvervanger Harris Dickinson acteert zich daarbij niet in het blikveld, maar dat hoeft ook niet daar Vaughn hier kan rekenen op luxepaarden als Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Rhys Ifans, Tom Hollander, Charles Dance en Matthew Goode om de film te dragen. En ja, ze doen dat duidelijk met veel plezier en aplomb. Vooral Ifans is geestig gek als Raspoetin en Fiennes bewijst eens te meer zowel in de serieuze als minder serieuze cinema thuis te zijn.

The King's Man

Raspoetin zoals in de Russische monnik Raspoetin? Jawel hoor, de enige echte. Want Vaughn en coscenarist Karl Gajdusek komen met nogal wat echt bestaande historische personages en historische feiten voor de dag. Wie een verfabelde versie wil zien van de eerste wereldoorlog belt hier best even aan. Want het ontstaan van de Kingsman gaat terug naar de plooien die in 1914 tot de eerste wereldoorlog leidden: de executie op de Oostenrijks-Hongaarse aartshertog Franz Ferdinand in Saravejo passeert hier de revue, net als de troebele relatie tussen de Britse koning George V, de Duitse keizer Wilhem II en de Russische tsaar Nicolas – neven van elkaar, zowaar. Heel wat (halve) waarheden in deze fictieve over de top-benadering van WO 1, waar zelfs Mata Hari in opduikt en er ook nog plaats is voorzien voor Erik Jan Hanussen die geboekstaafd staat als een mentor van Adolf Hitler en voor deep dive weetjes als het Zimmermann telegram. Best geestig allemaal.

Opvallend is dat The King’s Man een andere toonaard heeft dan de vorige twee films: waar dat duo de brede komediekaart trok is nummertje drie verrassend sober, avontuurlijk en verhalend. Het is eigenlijk pas tijdens de climax dat Vaughn resoluut de komedieschuiven voluit opentrekt voor een sterk staaltje derring-do zoals dat heet. Verandering van spijs doet in dit geval zeker eten, want er valt aan deze prent meer lol te beleven aan dan het flauwe The Golden Circle dat in zijn ambitie faalde om The Secret Service te overtreffen met duizend bommen, granaten en een Elton John-cameo.

The King's Man

Deze prequel scoort niet altijd en overal – een inzinking in het midden is de grootste boosdoener – maar weet al bij al twee uur lang netjes te entertainen en toont tegelijkertijd aan dat een half aangedikte, half gelogen interpretatie van diverse strijdtonelen uit de eerste wereldoorlog entertainende nonsens kunnen opleveren. Maatpakkenactie zonder boe, ba of loshangende draden: zo is het alsnog nieuwsgierig uitkijken naar de volgende worp uit de Kingsman-koker.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
24-12-2021 Plaats 4 $ 5.915.542
31-12-2021 Plaats 3 $ 4.565.941
07-01-2022 Plaats 4 $ 3.223.103
14-01-2022 Plaats 5 $ 2.216.035
21-01-2022 Plaats 5 $ 1.783.179
28-01-2022 Plaats 5 $ 1.658.524
04-02-2022 Plaats 6 $ 1.184.000


Synopsis

Een verzameling van 's werelds ergste tirannen en criminele meesterbreinen verzamelt zich om een oorlog uit te zetten die miljoenen zal vernietigen. De hoop is gevestigd op één man die tegen de tijd zal moeten racen om ze te stoppen. Het leidt tot de origine van de eerste onafhankelijke inlichtingendienst, The King's Man.