Jeepers Creepers 2

Slecht
Jeepers Creepers 2 poster
2003
11/02/2004
langspeelfilm
103 minuten
thriller

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (10)

Ray Wise Ray Wise → Taggart
Jonathan Breck → de Creeper
Eric Nenninger →  Scott Braddock
Garikayi G.K. Mutambirwa →  Deaundre “Double D” Davis
Nicki Aycox →  Minxie Hayes
Drew Tyler Bell →  Jonny Young
Billy Aaron Brown →  Andy Bucky Buck
Kasan Butcher →  Kimball Big K Ward
Lena Cardwell →  Chelsea boer
Marieh Delfino →  Rhonda Truitt

regisseur (1)

Victor Salva

producent (1)

Tom Luse
Jeepers Creepers 2

De horror-sequel Jeepers Creepers II is al de zesde langspeelfilm van de in Martinez Californië geboren regisseur Victor Salva, zijn meer dan twintig kortfilms die hij in Super 8 had opgenomen voor het moment dat hij afstudeerde nog niet meegerekend. Enkele jaren hierna werd zijn kortfilm van 37 minuten Something in the basement vertoond op het Chicago International Filmfestival. Francis Ford Coppola zat er in een jury en zorgde meteen voor de productie van Salva's eerste langspeelfilm Clownhouse, een prent waarmee Victor Salva de cast van Basement... onmiddellijk hun volgende opdracht bezorgde... In 2001 kwam er dan Jeepers Creepers die een flinke duit in de bioscoop-kassa's deed belanden. Salva hongerde naar nog meer van dat en maakte een paar jaar later een tweede Creepers-film, ondanks het feit dat hij zich zelf had voorgenomen nooit een sequel te gaan maken. Als het publiek dan al wat trek had in 2, dan moet de honger nu toch wel echt gestild zijn na deze flauwe, on-intelligente horror-prent.

Jeepers Creepers 2

Oppassen met vogelverschrikkers, de kleine Billy (Sean Fleming) kreeg alvast niet deze raad mee van zijn vader toen die hem de opdracht gaf een aantal van die dingen te maken. Niet dat het enig verschil zou gemaakt hebben, het kind is een makkelijke prooi voor iemand die de plaats had ingenomen van zijn derde pop die moest zorgen voor enige vogelschrik. Voor de zwarte creepy verschijning is de taak van vogelverschrikker ondergeschikt aan zijn capaciteiten, hij slaagt er met de minste moeite in om Billy de stuipen op het lijf te jagen en de ter hulp snellende grote broer en vader van de kid met verstomming te slaan wanneer hij de vleugels wijd uitklapt en bliksemsnel opstijgt met broertje... Een bus met een basketbal-team én hun drie cheerleaders is op weg naar huis en krijgt plots af te rekenen met een lekke band. Wat leek op een klapband blijkt er geen te zijn, een kruisvormig scherp voorwerp heeft de band van de bus doorboord. Er zit niets anders op dan radiofonisch om hulp roepen maar de stem van de buschauffeur met de paardenstaart Betty (Diane Delano) krijgt geen gehoor. De mobieltjes (je weet wel, dat zijn die dingen die ervoor zorgen dat tijdens de film overal lichtjes aanfloepen onder de bioscoop-bezoekers die lager zitten dan jezelf) hebben ook al geen ontvangst dus dan weet je dat er terug werk aan de winkel is voor onze gevleugelde, mensen-etende verschijning van daarnet. Die wil meer dan de sportlui de schrik op het lijf jagen en zijn witte tanden wel eens in een lichaamsdeel naar keuze zetten. De coach is zijn eerste slachtoffer, de brave man was nochtans goed bezig met het aanleggen van een rij vuurpijlen op het wegdek, zodat niemand aan hoge snelheid op de bus zou kunnen inrijden. Dat je honderden meter, zoniet kilometers ver kan kijken op die plaats, de bus knalgeel is en op die weg bijna geen hond laat staan een auto passeert, was even aan ieders aandacht ontsnapt. Weg coach dus. Iemand heeft in een flits gezien dat hij plots de hoogte inging maar wie denkt dat de schrik er nu inzit heeft het verkeerd voor. Betty (de naam alleen al) kon nog steeds geen radiocontact krijgen en wil zich nu nuttig maken door de rij signalisatie verder af te maken. Weg Betty dus. Het had op die manier kunnen doorgaan tot er niemand meer overbleef, maar dan hadden we de rest van het geknoei en de inspiratieloze dommigheden van Jeepers Creepers II moeten missen.Niet dus. Want naast de twee auto's die de bus passeerden en even later tegen een boom terecht kwamen is er wel degelijk hulp onderweg. Papa Taggert en zijn zoon zinnen op wraak voor de dood van Billy en willen de confrontatie aangaan met de bloeddorstige kerel met de indrukwekkende spanwijdte.

Voor de afrekening heeft Taggert een heuse Post Puncher 500 gebouwd én gemonteerd op zijn pickup truck. En geloof me, het moment dat het ding voor het eerst in beeld komt is een giller van formaat... Want grappig is Jeepers Creepers 2 wel. Lachende en giechelende kijkers rondom ons zorgden onbewust voor de bevestiging van deze stelling. Er was zelfs iemand die met het licht van zijn GSM-display prompt de programmatie nog eens doornam en zich allicht afvroeg waarom hij verdomme niet voor één van die andere films had gekozen. We blijven de dingen echter positief bekijken en leven met de hoop dat het nu opnieuw 23 jaar zal duren voor Jeepers Creepers III wordt uitgebracht.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
29-08-2003 Plaats 1 $ 15.269.324
05-09-2003 Plaats 2 $ 6.562.008
12-09-2003 Plaats 7 $ 3.019.860
  • Uitgebracht op koop-dvd op 8 september 2004.


Synopsis

De Creeper is het vleesetende monster dat zich elke 23 jaar gedurende 23 dagen moet voeden met mensenvlees. Het is zijn laatste dag voordat hij weer 23 jaar verdwijnt. Dit keer heeft hij het gemunt op een bus met scholieren...
Het monster terroriseert een groep basketbalspelers, cheerleaders en coaches die door een lekke band zijn gestrand op een verlaten snelweg. De scholieren raken in paniek omdat de bus niet meer verder kan en de Creeper om hen heen cirkelt. Ze proberen hun eigen angsten en vooroordelen de baas te blijven terwijl ze zich in de bus verschansen om uit de klauwen van het monster te blijven. Hulp is onderweg maar dat een aantal scholieren het slachtoffer zal worden van zijn laatste feestmaal lijkt echter niet te voorkomen...