High Crimes

Goed
High Crimes
2002
31/07/2002
langspeelfilm
115 minuten
thriller

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (9)

Ashley Judd Ashley Judd →  Claire Kubik
Morgan Freeman Morgan Freeman →  Charlie Grimes
Jim Caviezel Jim Caviezel →  Tom Kubik
Amanda Peet Amanda Peet →  Jackie
Adam Scott Adam Scott
Bruce Davison Bruce Davison
Tom Bower Tom Bower
Juan Carlos Hernandez
Michael Gaston

regisseur (1)

Carl Franklin

producent (2)

Janet Yang
Jesse B'Franklin

De eerste beelden van High crimes doen misschien wat vreemd aan, althans voor wie niet echt goed weet wat 'm te wachten staat.
Een shot van 'the battlefield' in Salvador, het is niet echt wat je van een doorsnee rechtbank-drama verwacht.

Maar? High crimes is geen doorsnee rechtbank)drama, hoegenaamd niet, maar straks meer daarover.

De (negen) lijken die je ziet zijn meteen de sleutel-scéne van de film, beter gezegd eigenlijk wat eraan vooraf ging en wie verantwoordelijk is voor de dood van deze mensen, want daar gaat het allemaal om?

Claire Cubik (Ahsley Judd) is een succesvol advocate in Marin County, zo succesvol dat ze in een minimum van tijd brandhout maakt van wat het openbaar ministerie probeert aan te tonen in zaak x, niet alleen tot grote interesse van de pers (alweer een verschijning op tv?), maar ook tot groot jolijt van Claire's collega's die haar enthousiast ontvangen wanneer ze terugkeert op het advocatenkatoor?

Claire is gehuwd met Tom, een zelfstandige en tevens succesvol ondernemer.Er is voor de twee geen wolkje aan de lucht, het lijkt alsof hen enkel voorspoed is gegeven, wanneer men nu ook nog het gezin kan uitbreiden, het zou perfect zijn…Maar het geluk wordt bruut verstoord wanneer op een avond de F.B.I. (bijgestaan door een swat-team ) de twee verrast en met het strikt noodzakelijke geweld zoals dat heet, overgaat tot de arrestatie van Tom.De beschuldigingen tegen Tomzijn verpletterend en verrassend : hij zou als geheim agent 15 jaar geleden verantwoordelijk zijn geweest voor de dood van een aantal burgers in Salvador.Zijn echte naam is Ron Chapman en het gaat onmiddellijk richting jail…Claire's wereld stort in wanneer ze verneemt dat Tom/Ron moord wordt aangewreven.Ze gelooft in zijn onschuld en wil daarom de verdediging van haar man op zich nemen.De manier van werken van een militaire rechtbank is echter totaal verschillend van het werk dat Claire gewoon is.Omdat de advocaat die Ron werd aangewezen met deze zaak voor de zoveelste keer een zaak aanneemt die zijn eerste overwinning zou kunnen worden (een Groentje dus, met de grote 'G'...), besluit Claire naar een zwaargewicht op zoek te gaan : Charlie Grimes (Grimes, Crimes,…) heeft aardig wat ervaring met de Justitie bij het leger en reken maar dat het vroeger niet allemaal zijn beste maatjes waren...Ron pleit onschuldig, hij is er volgens hem ingeluisd door zijn overste, die ook al niet de sympathiekste van de bende blijkt te zijn.

High crimes heeft ons dus verrast, aangenaam verrast.
Het zou een man-wordt-aangeklaagd-voor-misdaad-maar-blijkt-onschuldig-te-zijn-en-wordt-op-het-nippertje-vrijgesproken-verhaal kunnen geworden zijn zoals we al honderden keren hebben gezien, maar High crimes staat hier wat trappen boven.
Men slaagt er in ons naar de finale te leiden via een filmweg die zich op een zalige manier tussen een aantal onverwachte wendingen kronkelt, heerlijk…
Op het einde van de film moeten verschillende mensen moeilijke keuzes maken en hun gevoelens worden op een gepaste manier op de kijker overgebracht.
Alhoewel, er blijkt ook een stukje van de puzzle te onbreken in de film : Tom's arrestatie is zeker een verrasing in de film, maar het is niet onmiddellijk duidelijk op welke manier ze tot deze verdachte zijn gekomen, laat staan dat het verband duidelijk is met de inbraak (ja ja, de vingerafdrukken...).

Carl Franklin is er dus in geslaagd ons een knappe thriller te bezorgen, het was na One false move, overigens het debuut van Franklin, te verwachten dat deze filmmaker in de toekomst op een gepaste manier nog van zich zou laten horen…
High crimes, is gebaseerd op het boek van Joseph Finder, die eerder al The Moscow Club, Extraordinary powers en The zero hour schreef.
De film werd opgenomen in Los Angeles, in tegenstelling tot de locatie waar het boek zich afspeelt (Boston).
Wanneer producer Janet Yang voor het eerst hoorde van high crimes, was ze er zeker van dat het boek een goeie basis zou vormen voor een film, maar dan met een overtuigende protagoniste - een succesvolle advocate die haar echtgenoot zou moeten verdedigen…, het werd dus Ashley Judd (Someone like you), die overigens vol lof is over Franklin en zijn oog voor detail omschrijft als een Franklin-azation.

Ashley Judd had eerder al samengewerkt met Morgan Freeman in Kiss the girls, een andere sterke thriller.
Jim Caviezel (The thin red line, The count of Monte Cristo) maakt het lijstje met de belangrijkste namen in deze goeie film af.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
05-04-2002 Plaats 2 $ 14.005.550
12-04-2002 Plaats 6 $ 7.485.414
19-04-2002 Plaats 8 $ 3.922.243
26-04-2002 Plaats 9 $ 3.111.550