Flightplan (DVD)

Goed
Flightplan (DVD)
2005
03/05/2006
dvd
94 minuten
thriller
2.35

acteur/actrice (10)

Jodie Foster Jodie Foster → Kyle
Peter Sarsgaard Peter Sarsgaard → Carson
Sean Bean Sean Bean → kapitein Rich
Kate Beahan → Stephanie
Erika Christensen → Fiona
Michael Irby → Obaid
Assaf Cohen → Ahmed
Shane Edelman → mijnheer Loud
Mary Gallagher → mevrouw Loud
Haley Ramm → Brittany Loud

regisseur (1)

Robert Schwentke

producent (1)

Brian Grazer Brian Grazer
Flightplan

Alexanderplatz, Berlijn. Een vrouw staart wezenloos voor zich uit, de metro stopt. De deuren gaan open. En weer toe. Geen reactie.
Een funerarium, dezelfde vrouw stapt naar een lijkkist. Vertwijfeld, door verdriet overmand, bevreesd om met de harde realiteit - en de dood ook - geconfronteerd te worden.
De luchthaven. Kyle Pratt (Jodie Foster in goede doen) wacht om in te checken op een vlucht naar huis, richting Long Island. Ze is vergezeld van haar 6-jarig dochtertje Julie. Kyle is vliegtuigingenieur en krijgt voor het aan boord gaan het soort vragen die je kunt verwachten van een kind wiens moeder in de luchtvaartindustrie werkt. Wanneer de twee op rij 26 hebben plaatsgenomen heeft men het over papa, papa die samen met dit vliegtuig naar New York terugkeert, naar zijn 'laatste rustplaats' zoals dat heet.

Een paar uur na het opstijgen wordt Kyle wakker, haar dochtertje ligt niet langer naast haar. Of iemand haar gezien heeft ? Toch niet. Navraag bij stewardessen en stewards levert ook al geen resultaat op, geen van hen weet waar het meisje is, sterker nog een aantal van hen zag ze ook al niet aan boord gaan. Nog later blijkt dat het kind helemaal niet op de passagierslijst staat en bij nazicht blijkt Kyle ook maar één 'boarding pass' bij zich te hebben.
Maar Kyle legt zich niet zo maar neer bij de schijnbare onwetendheid van de crew en de Kapitein van het vliegtuig wordt er bij gehaald. Het leidt allemaal tot onrust op het vliegtuig tot op het ogenblik dat 'Air Mashall' (een soort luchtvaart-politieman) Gene Carson ingrijpt en probeert om de rust te doen terugkeren in het vliegtuig. Maar Kyle is niet van plan om te berusten in de bewering dat haar dochter niet aan boord is van de E-474 van Alto Airlines. En gaat over tot de actie.

Flightplan

De in Duitsland geboren en getogen Robert Schwentke maakte zijn langspeelfilm(regie)debuut nog maar in 2002 toen hij Tattoo maakte, een film die ondermeer op het Filmfestival van Zweden en dat van Fantosporto al in de prijzen viel. Met Flightplan levert hij ongetwijfeld zijn beste film af tot nu toe. Flightplan is een thriller die wat aan spankracht verliest voor wie hem al eens eerder zag (in de bios) of de plot kent of zich die nog herinnert. Maar vanaf het ogenblik dat Jodie Foster wakker wordt in het vliegtuig wordt het tempo én de spanning opgevoerd tot een geslaagde thriller die voorbijvliegt en uitmondt in een geslaagde finale.

In het post-9/11 tijdperk kan je dit soort film moeilijk bekijken zonder te denken aan een terroristische aanslag of op zijn minst een mogelijke dreiging uit die hoek. Schwentke speelt daar heel passend op in en laat zien dat de vooringenomenheid van veel mensen ten opzichte van Arabieren of passagiers met een terroristen-look (iets wat iedereen dan weer voor zichzelf invult) leidt tot een onnodige en veelal onterechte psychose.

Flightplan

En dan de afdeling 'bonus' van deze film, eindelijk nog eens de moeite waard. Het is niet de lengte van wat hier wordt vertoond die telt, wel de inhoud. 'Cabinedruk : Het ontwerpen van de Aalton E-474' duurt maar een minuutje of tien maar heeft een extreem hoge informatiewaarde. Hier zie je wat een enorme voorbereiding het maken van Flightplan heeft gevergd. Men gaat in op het bouwen zelf van het vliegtuig, de voorzieningen om op een makkelijke manier te kunnen filmen, het belang van de aanwezigheid van bepaalde zaken op deze mega-set, enz... Dit is het soort van zaken waarmee je de échte filmliefhebber verwent, hiervoor koopt een aantal van hen een film !

De 'Film aan boord' heeft men dan weer uitgesplitst in een vijftal delen. Hier gaat men dieper in op het verhaal, de casting, het belang van de regisseur (iedereen is vol lof over iedereen of wat had je gedacht ?) terwijl men ook heel openhartig toont hoe bepaalde scènes werden ingeblikt. Het ontwerpen van een schaalmodel van het vliegtuig, je komt het allemaal te weten en je krijgt het allemaal te zien in deze achtergrondreportage. Duim omhoog dus voor wie deze extra's heeft samengesteld, gekozen en gemonteerd. Een voorbeeld voor het gros van de andere dvd's waar men zich er wel heel gemakkelijk van af maakt.

Koenraad Adams

Extra's

  • De film aan boord : Achtergrondreportage van Flightplan
  • The Making of' (38' 33)
  • Cabinedruk : Het ontwerpen van de Aalto E-474 (10' 01)