De Helaasheid Der Dingen (DVD)

Goed
De Helaasheid Der Dingen (DVD)
2008
23/03/2010
dvd
109 minuten
drama
2.35

acteur/actrice (15)

Koen De Graeve Koen De Graeve →  Marcel 'Celle' Strobbe
Johan Heldenbergh Johan Heldenbergh →  Pieter 'Breejen' Strobbe
Wouter Hendrickx Wouter Hendrickx →  Lowie 'Petrol' Strobbe
Natali Broods Natali Broods →  Tante Rosie
Bert Haelvoet →  Koen Strobbe
Valentijn Dhaenens →  Gunther Strobbe
Kenneth Van Baeden →  Gunther Strobbe (13)
Gilda De Bal →  Meetje
Pauline Grossen →  Nichtje Sylvie
Jos Geens →  André
Guy Dermul
Robbie Cleiren
Sofie Palmers
Sara De Bosschere
Wout Kelchtermans

regisseur (1)

Felix van Groeningen

producent (1)

Dirk Impens
De Helaasheid der Dingen

Stront en zjeke. Wat ons betreft de drie woorden die het best de levensomstandigheden beschrijven van Gunther Strobbe, het hoofdpersonage in De Helaasheid Der Dingen. Het zijn niet de drie woorden die het best de film omschrijven, want daarover zouden we nog even moeten nadenken.

Gunther is 13 jaar, een jong kereltje met het haar een stuk langer in de nek dan in het resterende deel van zijn kapsel, hij woont samen met zijn vader en zijn drie nonkels bij zijn grootmoeder. Huisje weltevree is een omschrijving die spontaan bij ons opkomt en als die een sarcastische, ietwat cynische ondertoon heeft dan is dat ook al een bijzonder passende terminologie bij de familie die centraal staat in deze film.
Geen van hen werkt, ieder van hen drinkt, eh... zuipt, en een aantal van hen schaamt er zich niet voor om de liefde te bedrijven, op zijn Strobbe's gezegd te poepen, in het bed dat maar een metertje naast dat van Gunther staat. Geeft toe, niet echt de ideale omstandigheden om een kind op te voeden of in groot te brengen. Dat moet dus fout aflopen en het feit dat Gunther op een dag van school wordt gestuurd is maar één element die dat bevestigt. Het gaat richting internaat voor hem, het gaat richting ontwenningskliniek voor zijn vader, want die heeft een graad van alcoholverslaving bereikt die verwoestend is voor heel wat zaken en daar is zijn lichaam maar één van.

En dan hadden we het nog niet over de manier en de omstandigheden waarin de kinderen ten huize Strobbe verwekt werden en ook in de toekomst zullen worden want onze overtuiging wordt bevestigd in deze film : hoe je wordt opgevoed geef je op jouw beurt gewoon op dezelfde manier door. En in het geval van Gunther Strobbe betekent dit dat hij in dezelfde val trapt als zijn vader destijds en ook hij zich van een al even marginaal bestemd nageslacht verzekert als hemzelf. Op een al even weinig lovenswaardige manier.
We hebben het nog niet gehad over een bijzonder wansmakelijke wedstrijd bierdrinken en de zielige, extreem vernederende manier waarop Gunther's nichtje wordt ingewijd in de wondere wereld van de cafés en de 'mazouts' en al even vlotjes kennis neemt van het 'pruimenlied' en dit zonder enige gène duidelijk maakt aan één van de weinige mensen die nog iets wil en kan betekenen voor haar. Verdomme toch.

De Helaasheid der Dingen

De Helaasheid Der Dingen is een Vlaamse film die gebaseerd is op de gelijknamige roman van Dimitri Verhulst. Het vroeg ongetwijfeld heel veel lef en ballen (even het jargon aanhouden hier) om die zo plat en grof te vertalen in een film. Alhoewel hij in de extra's wel toegeeft dat één en ander werd gedramatiseerd kan je er van op aan dat het zich allemaal wel min of meer op die manier heeft afgespeeld. Niet echt leuk als nonkel om je levenswandel later met succes in de bioscoopzalen gedropt te zien worden, getuige daarvan één of ander laatavondpraatprogramma op televisie waar een aantal actoren op wiens leven de film zou gebaseerd zijn bij hoog en bij laag beweerden dat het niet (helemaal) zo was. Hoe zou je zelf zijn ?...

Dit is een film die zo geladen dramatisch is dat hij de tegenpool is van een 'feel good movie'. Drama op een andere manier dan je het gewoon bent en, wat ons betreft, geen tranentrekker. De Helaasheid Der Dingen is een prent die je ondergaat, wetend dat er geen uitweg is voor geen van de personages. Een Strobbe mag dan een ditten en een datten zijn in de film, hij is bovenal voorbestemd. Voorbestemd om de wegen te bewandelen van zijn voorgangers. Een film zonder lichtpuntjes of zonnestraaltjes.

De Helaasheid der Dingen

Op de Blue Ray staan ook heel wat extra's. Opvallend is dat hier enkel Felix van Groeningen aan het woord komt. Die heeft het honderduit over zijn film en alle deelaspecten ervan. Casting, locaties, sfeer op de set, kostuums, decors, er staan zelfs een aantal verwijderde scènes op het schijfje. Van Groeningen geeft hierbij zelf aan waarom één en ander de definitieve versie van de film niet heeft gehaald. We vinden het stukje van de 'schaamhaarsnor' er zelf serieus over eigenlijk en het geeft ook aan hoe diep sommigen zijn afgedaald in hun ideeën en overtuigingen en zin voro humor...  Tof dat men ook het alternatieve einde heeft voorzien en eigenlijk is het enigszins verrassend dat men ervoor koos om in schoonheid te eindigen en niet in de helaasheid die je wel zou kunnen verwachten bij deze film...

Koenraad Adams
Extra informatie

Extra's

  • Van boek naar film (7' 46)
  • Familie (9' 30)
  • Zuipen (5' 37)
  • Keuzes maken (9' 37)
  • Geschrapte scènes (11' 58)
  • De trucjes (6' 20)
  • De schaamhaarsnor (3' 39)
  • Het alternatieve einde (3' 30)
  • Trailer (2')
  • Teaser (56)