Cinderella - Assepoester

Bijna zeer goed
Cinderella - Assepoester
1950
langspeelfilm
74 minuten
animatie

genomineerd
genomineerd
genomineerd

acteur/actrice (7)

Ilene Woods → Cinderella (stem)
William Phipps →  (stem)
Eleanor Audley →  (stem)
Rhoda Williams →  (stem)
Lucille Bliss →  (stem)
Verna Felton →  (stem)
June Foray → Lucifer (stem)

regisseur (3)

Wilfred Jackson
Clyde Geronimi

Er was eens een meisje dat samen met haar stiefmoeder leefde in een heel groot huis.  Ze was heel ongelukkig, omdat ze hele dagen lang moest werken en alles schoonmaken, terwijl haar stiefzusjes een luilekkerleventje leidden. 

Heel ver hiervandaan, in het koninklijk paleis, leefde de koning en die had een probleem : de prins was nog altijd niet gehuwd en hij had graag een goede echtgenote voor hem gevonden.  Daarom beval hij zijn onderdanen om een groot bal te organiseren en alle meisjes van het hele land uit te nodigen om zich aan de prins te komen voorstellen... 
Daarop werd Cinderella uitgenodigd, maar haar stiefmoeder gaf haar zoveel werk dat ze onmogelijk op tijd klaar kon zijn om nog naar het bal te kunnen gaan. Gelukkig waren daar nog de muisjes, die haar een handje konden helpen en een kleed maakten... Wanneer haar mooie jurk nét voor haar vertrek aan flarden werd gescheurd, was er een goede fee, die haar toch nog alles kon geven wat ze nodig had (Bibbidi Bobbidi Bo...) om toch nog net op tijd in het koninklijk paleis te kunnen aankomen...

Alweer Walt Disney dus die verantwoordelijk was voor dit juweeltje dat nogmaals (na 41 jaar) menig kind en tekenfilmliefhebber bekoort.  De in 1901 geboren en in '66 overleden Walter Elias Disney is vroeger ook verantwoordelijk geweest voor de serie Oswald the Lucky Rabbit (1927), waarna hij in 1928 geluidsfilm begon te maken met Mickey Mouse, zijn eigen creatie die hij ook zijn eigen stem meegaf...

In 1934 werd Donald Duck geboren en in '37 volgden Snow White and the Seven Dwarfs.  Om het volledige palmares van W.D. uit de doeken te doen volstaat de hier toegewezen plaats niet, maar de bekedste waren ongetwijfeld Three Little Pigs ('33), Pinocchio ('40), Dumbo, Bambi, Alice in Wonderland, Peter Pan, Lady and the Tramp, 101 Dalmatiërs en The Jungle Book.

Unieke meesterwerkjes, waarvan enkele dus decennia na hun geboorte nog steeds ruime bioskoopzalen doen vollopen (en dat is uniek, behalve wanneer je denkt in 2032 Wild at Heart bv. nog eens te kunnen gaan bekijken....).  Zien of herzien is de boodschap !

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
18-12-1981 Plaats 6 $ 1.300.000
01-01-1982 Plaats 3 $ 4.691.990
08-01-1982 Plaats 8 $ 1.774.588
15-01-1982 Plaats 9 $ 1.235.249
20-11-1987 Plaats 2 $ 5.165.881
27-11-1987 Plaats 2 $ 7.243.653
04-12-1987 Plaats 4 $ 3.024.737
11-12-1987 Plaats 7 $ 1.690.152
Oscargenomineerd liedje Bibbidi-Bobbidi-Boo


Synopsis

In een legendarisch land, waar de zon altijd scheen, woonde een goede Koning. Op een dag besloot hij dat de Kroonprins oud genoeg was om te huwen. Daarom werd een groots bal georganiseerd waarop alle huwbare meisjes uit de contreien uitgenodigd werden.
Sinds de dood van haar vader was de mooie en lieve Assepoester meid geworden voor al het vieze werk. Daarbij was zij ook steeds het mikpunt van de plagerijen van haar stiefzusters. Alleen de dieren uit haar naaste omgeving, de vogels en de muizen, waren haar echte vrienden.
Het was Assepoesters vurigste droom geweest naar het bal te mogen gaan. Docht het kleed, dat zij met de hulp van de dieren had gemaakt, werd door haar zusters aan flarden gescheurd. Gelukkig kwam haar meter, een goede fee, net op tijd om haar te troosten en om haar een weelderig balkleed en een heuse koets met paarden en lakeien tevoorschijn te toveren. Doch om middernacht moest Assepoester terug naar huis, want dan was de betovering verbroken.
Op het bal danste de Prins de ganse tijd met de wondermooie Assepoester, tot zij bij de eerste klokslag van middernacht inderhaaster moest vluchten... en daarbij een muiltje verloor. Een afgevaardigde van het Paleis trok met het glazen muiltje het ganse land door op zoek naar de uitverkorene van de Prins...

Oscars ® 1951 Geluidsopname Genomineerd Sam/C.O. Slyfield
Beste nummer Bibbidi-Bobbidi-Boo - muziek en tekst Genomineerd Al Hoffman
Bibbidi-Bobbidi-Boo - muziek en tekst Genomineerd Jerry Livingston
Bibbidi-Bobbidi-Boo - muziek en tekst Genomineerd Mack David
Muziek Music (Scoring of a Musical Picture) Genomineerd Oliver Wallace
Music (Scoring of a Musical Picture) Genomineerd Paul J. Smith