Argo (DVD)

Goed
Argo (DVD)
12 jaar
Geweld
Grof taalgebruik
20/03/2013
2012
DVD
115 minuten
thriller
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
1.85

acteur/actrice (15)

Ben Affleck Ben Affleck →  Tony Mendez
John Goodman John Goodman →  John Chambers
Alan Arkin Alan Arkin →  Lester Siegel
Bryan Cranston →  Jack O'Donnell
Victor Garber →  Ken Taylor
Tate Donovan →  Bob Anders
Clea Duvall →  Cora Lijek
Scoot McNairy →  Joe Schatz
Rory Cochrane →  Lee Schatz
Christopher Denham →  Mark Lijek
Kerry Bishé
Kyle Chandler
Chris Messina
Zeljko Ivanek
Titus Welliver

regisseur (1)

Argo

Een betere aantrekkingspool voor een DVD-release kan een verdeler zich niet wensen voor die als voor Argo : Oscar ofte Academy Award voor beste film anno 2013. Vreemd genoeg maar best te begrijpen : het staat niet op het doosje van Argo, sinds kort uit op koop-DVD.

4 november 1979. De Amerikanen runnen hun ambassade in Iran ondanks het feit dat dit land een heus kruidvat is : Khomeini heeft het land verlaten en vond bescherming onder Amerikaanse vleugels. Op Amerikaanse grond. Ver weg van het volk dat de oude man had gelyncht indien men hem ooit in handen had gekregen. Zo ver kwam het niet maar de groeiende volkswoede leidde tot de situatie waarmee Argo na een kort rondje Iraanse geschiedenis mee van wal steekt : razende Iraniërs die post vatten aan de poort van de Amerikaanse ambassade in Teheran en er hun woede uitten door het schreeuwen van anti-Amerikaanse leuzes en het verbranden van Amerikaanse vlaggen.

Het personeel van de Ambassade zag na enige tijd hoe enkele woedende betogers over de poorten klommen en kozen aanvankelijk voor plan B (alles verbranden van documenten, bestanden, stempels, officiële stukken,...) en hierna het hazenpad. Met ze bedoelen we zes Amerikaanse (top-)diplomaten. 52 anderen zouden later voor zeer lange tijd gegijzeld worden door het Iraanse volk... Ons zestal kon zijn intrek nemen in de Canadese Ambassade van Ken Taylor maar moest er alles aan doen om hun aanwezigheid geheim te houden voor iedereen die ook maar enige binding had met Iran...

Argo

Het Amerika van President Carter reageerde bijzonder strijdlustig op de gebeurtenissen (onder hen heel wat 'Nam'-veteranen die de Iraniërs wel eens mores wilden leren) en al snel werd de CIA ingeschakeld in de persoon van Tony Mendez. Hij was de 'exfiltration' specialist, iemand die er zijn job van had gemaakt om er ongemerkt 'van onder te muizen' op moeilijke of vijandige locaties. Het feit dat Mendez make-up man John Chambers goed kende was een eerste aanzet om in de richting te gaan denken van de manier waarop men het zestal wou weghalen uit Iran...

Ben Affleck is de drijvende kracht achter Argo en tekent voor de regie én de hoofdrol (!), hij was samen met Grant Heslov (Good Night, and Good Luck) en George Clooney (Syriana) - een duo dat vertrouwd is met Oscarbeeldjes - ook producent van de film. Leuk is alvast dat Affleck ook niet vies is van wat (zelf-)ironie, getuige daarvan de stelling in de film So you want to come to Hollywood, act like a big shot without actually doing anything ? … You’ll fit right in.
Leuk.

Argo is gebaseerd op waar gebeurde feiten. De klassieke vermelding in de eindgeneriek dat sommige scènes werden gedramatiseerd (lees : serieus opgeblazen) omdat die de film ten goede zouden komen of iets in die zin, is terecht

Argo

politie-auto's en legereenheden die op de tarmac een sprintje willen trekken tegen een opstijgend lijnvliegtuig is zo'n scène die dit bevestigt en enkel maar aan het brein van Hollywood-scenaristen kan ontsproten zijn. Dit even buiten beschouwing gelaten is de authenticiteit van de film één van de troeven. De screenshots in de eindgeneriek leunen heel dicht aan bij foto's van destijds want deze film ademt de tijdsgeest, look en problematiek van toen voortreffelijk uit. Tot en met de wereldkaarten, asbakken en kapsels van de belangrijkste personages.

Scenarist Chris Terrio had tijdens de voorbereiding op Argo ook persoonlijk contact met (de echte) Tony Mendez die in 1990 de CIA vaarwel had gezegd toen hij op rust ging. En zoiets zie je, merk je overduidelijk aan het eindresultaat dat zo positief is dat het ook ondersteund wordt door te vermelden wie er nog allemaal meewerkte aan deze Oscar-prent : Rodrigo Prieto (Oscar-genomineerd en onder meer verantwoordelijk voor het camerawerk van Brokeback Mountain), 'editor' William Goldenberg (vroeger ook al genomineerd voor een Oscar, stond in voor de montage van ondermeer The Insider en Seabiscuit), Jacqueline West (The Social Network, The Curious Case of Benjamin Button) die ook al genomineerd werd voor een Academy Award voor haar kostuums, Alexandre Desplat (viermalig Oscar nominee voor de muziek van ondermeer The King's Speech en The Queen).

Koenraad Adams

Extra informatie


Extra's

  • Short Feature : Rescued from Teheran : We Were There (16' 05)

Zie ook...