Good Night and Good Luck (DVD)

Middelmatig
Good Night and Good Luck (DVD)
Alle leeftijden
01/10/2006
2005
DVD
89 minuten
drama
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
DTS Ⓡ
1.78

acteur/actrice (10)

George Clooney George Clooney →  Fred Friendly
David Strathairn David Strathairn →  Edward R. Murrow
Robert Downey Jr. Robert Downey Jr. →  Joe Wershba
Frank Langella Frank Langella →  Shirley Wershba
Jeff Daniels Jeff Daniels →  Jessie Zousmer
Patricia Clarkson →  Sig Mickelson
Tate Donovan →  Palmer Williams
Ray Wise →  Eddie Scott
Tom McCarthy
Matt Ross

regisseur (1)

producent (1)

Grant Heslov
Good Night and Good Luck

George Clooney is hard op weg zich een status aan te meten die past bij een klassieke Hollywoodster. Vaak te zien in een puur commerciële films, en intussen langs de zijlijn van het grote succes zijn eigen ding doend met een eigen productiefirma en kleine onafhankelijke films. En regisseren is hem schijnbaar ook niet vreemd. Met Good Night, And Good Luck loodst Clooney ons voor de tweede keer rond achter de schermen van het televisiemedium.
In zijn regiedebuut Confessions Of A Dangerous Mind focuste hij op de sector van dom entertainment ('The Gong Show' en 'Blind Date' zaliger), ditmaal richt hij zijn camera achter de schermen van de Amerikaanse nieuwsprogramma's uit de jaren vijftig. Al is het Clooney niet echt om de rondleiding te doen... hij gebruikt het medium telkens als kapstok voor het echte verhaal. In Confessions... was dat het bizarre leven van mediafenomeen/huurdoder Chuck Barris, Good Night.. is een onverholen aanklacht tegen de heksenjacht op vermeende communisten door senator McCarthy. Wie tussen de lijntjes kan kijken, vindt er ook een aanklacht tegen de sturm und drang-hypocrisie van ene George W. Bush.

Amerika, jaren vijftig. De depressie is voorbij, de tweede wereldoorlog verteerd, de Koude Oorlog begint zich op te warmen. De goegemeente promoot perfecte witte huisjes met perfect harmonieus geordende gezinnetjes. De televisie start zijn opmars, en nieuwsankers en presentatoren zitten ongegeneerd in beeld te roken of sigaretten aan te prijzen. 't Zou nu geen waar meer zijn. Televisieproducent Edward Murrow (David Strathairn) is de drijvende kracht achter een paar programma's op CBS. Dusver kreeg hij steeds carte blanche van de netwerkeigenaar omdat zijn programma's naast veelbesproken ook populair zijn.

Good Night and Good Luck

Wanneer de vervolging van (vermeende) communisten door senator McCarthy meer en meer de burgerrechten schaadt, trekt Murrow aan de alarmbel. Hij brengt een reportage over een recruut die uit het leger ontslagen is enkel en alleen omdat zijn vader een Servische krant las. Het duurt niet lang vooraleer McCarthy en zijn volgelingen hun pijlen op Murrow richten en ook hem beschuldigen van communistische sympathieën. Het begin van een legendarische media-oorlog...

Ruim de helft van Good Night, And Good Luck (het zinnetje waarmee Edward Murrow steevast zijn programma afsloot) bestaat uit archiefbeelden. De uit de televisiearchieven opgediepte beelden van de McCarthy-hoorzittingen werden digitaal opgepoetst zodat ze naadloos integreren in het geheel. Meteen ook de reden dat Clooney zijn film in het zwart-wit draaide, een aanpak die de authenticiteit van deze strak geregisseerde film verhoogt.

Good Night and Good Luck

De film is trouwens ook goed gedocumenteerd: het echtpaar Wershba (in de film vertolkt door Robert Downey Jr. en Patricia Clarkson) trad op als adviseur voor de film. Lovende woorden genoeg dus, maar toch ontbreekt het deze film aan net dat tikkeltje meer. Clooney kan niet vermijden dat zijn film staat of valt met de inspanning die de kijker wil leveren om bij de les te blijven. Zelfs degene die tot aan het eind geboeid blijft, zal waarschijnlijk constateren dat Clooney nogal vaak in herhaling valt en dat er soms wat te weinig vertelschwung zit tussen de vele televisieopnames die hij reconstrueert. Laat je dit echter vooral niet tegenhouden om dit schijfje in het dvd-toestel te schuiven:Good Night and Good Luck blijft ondanks de zwakkere momenten intelligente en boeiende ontspanning voor iedereen met een gezonde interesse in 'moments that shook the (American) world'.

De extra's op dit schijfje zorgen alvast voor minder opwinding: meer dan een karige trailer is er niet te vinden.

Alex De Rouck
Slecht

Extra informatie


Extra

  • Trailer