Stanley Kramer

Stanley Kramer

°

29-09-1913
New York City
New York
Verenigde Staten

+

19-02-2001
genomineerd Oscars ® 1953
genomineerd Oscars ® 1955
genomineerd Oscars ® 1959
genomineerd Oscars ® 1959
genomineerd Oscars ® 1962
genomineerd Oscars ® 1962
6 keer genomineerd voor een Oscar

Stanley Kramer studeerde aan de Universiteit van New York. Zijn filmcarrière kende niet echt een bliksemstart. Hij schreef draaiboeken voor 20th Century-Fox en Columbia, monteerde films en werkte ook een tijd bij de onderzoeksafdeling van MGM waar hij begin de jaren ’40 ook zijn eerste ervaring opdeed als producent.

Tijdens de oorlog stond hij ten dienste van de verbindingstroepen maar was ook verbonden aan het Army Signal Corps. Hierna richtte hij zijn eigen productiemaatschappij Screen Plays Inc. op. Hij produceerde goedkope, realistische drama’s met een beperkt budget waarbij de boodschap heel belangrijk was.

In 1951 moest hij noodgedwongen omwille van economische overwegingen wat inboeten aan zijn onafhankelijkheid en sloot zich als een soort van onafhankelijke afdeling aan bij een grote studio, Columbia Pictures. Maar dat was een formule die niet echt werkte : alle films die Kramer produceerde voor Columbia met uitzondering van The Caine Mutiny waren verlieslatend en brachten dus geen geld op. In 1954 eindigde men in onderling overleg de onderlinge samenwerking.

Vanaf 1955 kreeg Kramer als producent en regisseur voor zijn films toegang tot hogere budgetten én grote namen onder de cast. In deze periode maakte hij het aangrijpende racisme-drama The Defiant Ones, On the Beach met een onheilspellende sfeer rond het einde van de wereld maar ook de hilarische slapstick-komedie It’s a Mad Mad Mad Mad World.

In 1961 kreeg Stanley Kramer de Irving G. Thalberg Award voor, en we citeren, zijn consistently high quality in filmmaking.

Hij verleende op één of andere manier zijn medewerking aan films die in totaal 16 keer bekroond werden met een Oscar en meer dan 80 keer genomineerd voor een andere filmprijs. In 1991 kreeg hij van de Producers Guild de David O. Selznick Award én een Life Achievement Award van de American Foundation for the Performing Arts.

Oscars ® 1962 Genomineerd Regie Judgment at Nuremberg
Genomineerd Beste film Judgment at Nuremberg
Oscars ® 1959 Genomineerd Beste film The Defiant Ones
Genomineerd Regie The Defiant Ones
Oscars ® 1955 Genomineerd Beste film The Caine Mutiny
Oscars ® 1953 Genomineerd Beste film High Noon