Sophia Loren

Sophia Scicolone
Sophia Loren

°

20-09-1934
Rome
Italië
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

Sophia Loren groeide als onwettig kind van een mislukte actrice op in Puzzuoli, in de buurt van Napels, in rampzalige en armoedige omstandigheden. Haar moeder stimuleerde haar om deel te nemen aan schoonheidswedstrijden en motiveerde haar om ook werk te zoeken als model. Dat eerste was in elk geval succesvol, Sophia Loren werd op 14-jarige leeftijd (!) verkozen tot Prinses van de zee. Haar moeder trok daarna met dochterlief naar Rome waar Sophia figurantenrollen kreeg in Quo Vadis (1949) en enkele andere films. Ze nam hierop deel aan de verkiezing van Miss Italië waar ze een troostprijs won. Haar succes zorgde er ook voor dat ze bij verschillende schoonheidswedstrijden en wat bescheiden modellenwerk ook wat prijzengeld won.

Na enige tijd, ze was toen pas 15, kwam ze onder de beschermende vleugels van Carlo Ponti terecht nadat die als jurylid van een schoonheidswedstrijd onmiddellijk onder de indruk was van haar. Hij liet haar kennis maken met de filmwereld waardoor ze als Sofia Lazzaro kleine rolletjes kreeg maar ook de hoofdrol in Aida (1953) waar primadonna Renata Tebaldi haar stem aan leende. Een jaar later volgde de grote doorbraak in L’oro di napoli van Vittorio De Sica en leek de actrice te zijn uitgegroeid tot een echte ster. Zijn aanpak – een weinig opdringerige en vrije manier van regisseren met heel veel geduld wanneer en waar nodig – zorgde er voor dat Sophia Loren haar talent op een rustige manier zonder enige druk kon laten groeien. Stilaan maar zeker leek ze de concurrentie te kunnen aangaan met iemand als Gina Lollobrigida.
In 1957 trouwde ze dan met Carlo Ponti nadat die was gescheiden van zijn Mexicaanse echtgenote waar hij na vele jaren was van vervreemd geraakt. De wet in Italië erkende echter zijn echtscheiding niet en Ponti werd beschuldigd van bigamie. Loren en Ponti werden gedwongen hun huwelijk te ontbinden in 1962 waarna ze na vier jaar vol frustratie hun Italiaanse paspoorten inleverden en de Franse nationaliteit aannamen om op die manier op een legale manier (nog eens) te trouwen in 1966 maar dan in Frankrijk. Hun zoon Carlo Ponti Jr. was kort te zien in Sunflower (1970) waarin ook Sophia Loren een rol had.

Ponti liet zijn kersverse echtgenote de Engelse taal leren omdat toen al duidelijk was dat Hollywood zou volgen, de filmstad waar de actrice in 1958 aankwam. Op die manier hielp hij haar aan de hoofdrol in The Pride and the Passion van Stanley Kramer met in de hoofdrollen ook Cary Grant en Frank Sinatra. De actrice was hierna te zien in enkele minder belangrijke actiefilms, nog eens aan de zijde van Cary Grant in de komedie Houseboat maar ook in Heller in Pink Tights, een western geregisseerd door George Cukor. In de vermelde films had Loren echter nauwelijks de mogelijkheid om haar talent te tonen maar werd ze eerder uitgespeeld als de nieuwste seksbom uit het zuiden. Eigenlijk kwam het er op neer dat ze voor heel wat films verkeerd was gecast, ondanks het feit dat ze in 1959 voor haar acteerprestatie in The Black Orchid een prijs won op het Filmfestival van Venetië.
In 1961 was Vittorio De Sica weer aan zet wanneer Loren terugkeerde naar Italië. Hij bezorgde haar de hoofdrol in La ciociara (Two Women), een film die zich afspeelt in het door de oorlog geteisterde Italië en waarin Sophia Loren de rol speelt van een jonge moeder. Ze won er niet alleen een Academy Award/Oscar mee maar ook een prijs op het Filmfestival van Cannes. Er volgden nog twee films van De Sica waarin ze de hoofdrol vertolkte naast Marcello Mastroianni : Ieri, oggi e domani (Yesterday, Today and Tomorrow) en Matrimonio all’I-italiana (Marriage Italian Style).

Loren kende het hoogtepunt van haar carrière in het eerste deel van de jaren ’60, hierna leek haar charmante verschijning en uitstraling belangrijker dan het acteerwerk waartoe ze in staat was wat de kwaliteit van haar films negatief beïnvloedde. In 1975 werd haar biografie uitgebracht onder de titel Sophia, geschreven door Donald Zee. In 1979 werd dan nog een autobiografie uitgebracht met als titel Sophia : Living and Loving : Her Own Story.
In 1982 moest Sophia Loren één maand naar de gevangenis omdat ze veroordeeld was voor belastingsfraude. In 1991 kreeg ze een ere-Oscar onder de noemer van een lifetime achievement award.

Oscars ® 1962 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
La Ciociara (Two Women)

Beelden prijsuitreiking(en)

1962 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste actrice in een hoofdrol (Actress) voor La Ciociara (Two Women). Sophia Loren zelf was afwezig...