Jessica Tandy

Jessica Tandy
° 07-06-1909
Londen
Verenigd Koninkrijk
+ 11-09-1994
✞ Leeftijd bij overlijden: 85acteur/actrice
(31)

1994
Camilla →  Camilla
1994
Nobody's Fool → Beryl
1992
Used People →  Freida
1992
Fried Green Tomatoes →  Ninny Threadgoode
1989
Driving Miss Daisy → Daisy Werthan
1988
1987
1985
Cocoon →  Alma Finley
1984
The Bostonians →  Miss Birdseye
1982
Best Friends → Eleanor McCullen
Goed 1982
1974
1963
1946
The Green Years →  Kate Leckie
1944
The Seventh Cross →  Liesel

Jessica Tandy werd geboren op 7 juni 1909 in Londen.Haar vader overleed toen ze pas twaalf was, waardoor haar moeder alleen moest zorgen voor Jessica en haar twee broers. Om de kost te verdienen ging haar moeder werken als school-directrice op een school voor mentaal minder begaafde kinderen. Al van bij het begin werd het duidelijk dat Jessica Tandy een actrice was die behoorlijk wat in haar mars had. Ze liet zich op jonge leeftijd al inschrijven bij de 'Ben Greet Academy of Acting'.

Zowel in Londen als New York heeft ze in de beginperiode van haar loopbaan bijzonder sterke toneelrollen vertolkt. In Londen mocht ze aantreden als tegenspeelster van de grote kleppers op toneelvlak : ze vertolkte onder andere de rol van Katherine in Henry V (Laurence Olivier) en de rol van Cordelia in Lear (John Gielgud).

Omstreeks de tweede wereldoorlog verhuisde ze naar New York City, met de bedoeling er te kunnen voorzien in het onderhoud van haar zesjarig dochtertje van haar ex-echtgenoot Jack Hawkins (waarmee ze was gehuwd in de jaren dertig). Daar ging ze zich toeleggen op Broadway, waar ze ook Hume Cronyn ontmoette, de man waarmee ze in 1942 in het huwelijk zou treden.

Samen verhuisden ze naar Hollywood, waar Jessica Tandy een contract tekende met Twentieth Century Fox. Die deden echter bitter weinig een beroep op Tandy en haar man introduceerde haar bij Tennessee Williams, een minder gekend toneelschrijver. Die bood haar een rol aan in Portrait of Madonna en was zo onder de indruk van Jessica Tandy's vertolking dat hij haar prompt de rol van Blanche Dubois liet vertolken in de legendarische Broadway-produktie 'A streetcar named Desire', een rol waar ze een 'Tony Award' voor heeft gekregen. Jessica Tandy zei dat ze door deze rol terug zin had gekregen in het acteren, iets wat ze volgens haar nog nauwelijks had na haar ervaringen in Hollywood.

Misschien ken je Jessica Tandy nog als Rod Taylor's moeder in de mijlpaal The Birds van Alfred Hitchcock.

Samen hebben Jessica Tandy en haar man Hume Cronyn meermaals in toneelprodukties en films aan elkaars zijde gestaan, onder andere in Ron Howard's 'Cocoon' (voor de volledige lijst, consulteer onze Jessica Tandy filmografie). Uit hun huwelijk kwam twee kinderen. Jessica Tandy overleed op 11 september 1994.