Gig Young
Byron Elsworth Barr

Gig Young
° 04-11-1913
St. Cloud
Minnesota
Verenigde Staten
+ 19-10-1978
✞ Leeftijd bij overlijden: 64


genomineerd Oscars ® 1952
genomineerd Oscars ® 1959
2 keer genomineerd voor een Oscar

Gig Young sloot zich tijdens zijn studies aan de middelbare school aan bij de plaatselijke toneelgroep maar spendeerde ook heel wat tijd aan het werken bij een plaatselijke autodealer. Hij kreeg een studiebeurs voor het Pasadena Playhouse en zijn werk daar leidde tot een contract bij Warner Brothers.

Zijn eerste filmrolletjes deed hij onder zijn eigen naam tot men er achter kwam dat er nog een acteur was met dezelfde naam - Byron Barr – die in films speelde. De artiestennaam die hij hierop koos getuigt van enige creativiteit want die werd ontleend aan het personage dat de acteur op dat ogenblik speelde in The Gay Sisters : Gig Young.

Die (andere) Byron Barr wordt soms nog verward met Gig Young waardoor zijn/Barrs rollen soms nog verkeerdelijk aan Gig Young werden toegewezen. Om het allemaal nog moeilijker te maken gebruikte Gig Young de naam Bryant Fleming in enkele van zijn eerste films…

Nadat hij zijn dienstplicht had vervuld in de Tweede Wereldoorlog als lid van de kustwacht werd hij freelancer bij verschillende studio’s. Hij had maar zelden de hoofdrol en indien wél dan was het in een B-film. Meestal was hij te zien als playboy of weinig succesvolle minnaar in komische of romantische films.

In een latere fase van zijn carrière was hij ook te zien in horrorfilms en thrillers, we vermelden er slechts twee : The Shuttered Room en The Killer Elite.

Hij combineerde zijn filmwerk ook met toneelrollen en was ook op tv te zien zoals in de serie The Rogues bijvoorbeeld.

Gig Young is meerdere keren getrouwd geweest. Zijn derde echtgenote was Elizabeth Montgomery waar hij mee getrouwd was van 1956 tot 1963.

Gig Young kwam net als zijn laatste echtgenote, een 31-jarige Duitse actrice, om in tragische omstandigheden. Beiden werden dood aangetroffen in een slaapkamer van een appartement in Manhattan, pas drie weken nadat het paar was gehuwd. Het onderzoek gaf moord (van zijn echtgenote) gevolgd door zijn zelfmoord als de meeste plausibele verklaring waarbij het element dat Young het vuurwapen nog in de hand had toen de twee werden gevonden het element was dat de doorslag gaf.

Ironisch genoeg was The Game of Death de laatste film waarin Gig Young te zien was.

Oscars ® 1959 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Teacher's Pet
Oscars ® 1952 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Come Fill the Cup