Freddie Young
Frederick A. Young

Freddie Young
° 09-10-1902
Londen
Verenigd Koninkrijk
+ 01-12-1998
✞ Leeftijd bij overlijden: 96

winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1953
1 keer genomineerd voor een Oscar

Freddie Young kwam in de Britse filmwereld terecht toen hij pas 15 was en had op vlak van crew al in verschillende functies gewerkt toen hij eind de jaren ’20 cameraman werd, specifiek voor de belichting.

Hij verleende zijn medewerking aan heel wat grote Britse en Amerikaans-Britse films waar hij op zijn best was in de zwart/wit fotografie. Begin de jaren ’50 bracht hij ook de weelderigheid en opmerkelijke schoonheid van de kleurenfilm op een overtuigende manier op het scherm.

Young was ook verantwoordelijk voor het camerawerk bij Invitation to the Dance van Gene Kelly, een film die live action combineerde met animatie.

De belangrijkste samenwerking realiseerde hij met David Lean, verantwoordelijk voor de fotografie van prachtige films als Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago en Ryan’s Daughter.
Stanley Kaufmann schreef in zijn review over Lawrence of Arabia: "F. A. Young's camerawork is much more than the lavish photography I expected; it acts on the viewer to re-enforce the temper and tenor of the story, creating a mystique of its own through its vastness, variety, frightening grandeur."

Op 82-jarige leeftijd (!) maakte hij nog zijn regiedebuut met de televisiefilm Arthur’s Hallowed Ground (1985).

In 1993 kreeg Young als eerste de eerste International Award van de American Society of Cinematographers.

Freddie Young wordt soms ook vermeld als Frederick Young, F.A. Young of Fred A. Young.

Oscars ® 1966 Gewonnen Camerawerk
kleur
Doctor Zhivago
Oscars ® 1963 Gewonnen Camerawerk
kleur
Lawrence of Arabia
Oscars ® 1953 Genomineerd Camerawerk
kleur
Ivanhoe
Beelden prijsuitreiking(en)
Video 1: 1966 - Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Camerawerk voor Doctor Zhivago. Freddie Young zelf was afwezig... De prijs werd in ontvangst genomen door Inger Stevens.
Video 2: 1963 - Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Camerawerk voor Lawrence of Arabia. Freddie Young zelf was afwezig... De prijs werd in ontvangst genomen door Carol Lynley.