Gene Kelly

Gene Kelly
° 23-08-1912
Pittsburgh
Verenigde Staten
+ 02-02-1995
✞ Leeftijd bij overlijden: 82


genomineerd Oscars ® 1946
1 keer genomineerd voor een Oscar

Gene Kelly. Zijn naam is onafscheidelijk verbonden met muziek, dans en bijgevolg musicals. Gene Kelly werd als Eugene Curran Kelly geboren op 23 augustus 1912 in Pittsburgh. Al op jonge leeftijd was het duidelijk dat hij een bijzondere interesse had voor dans en atletiek. Nadat hij was afgestudeerd aan de Universiteit van Pittsburgh, verhuisde hij in 1938 naar New York, vastbesloten om het te gaan maken op Broadway.

In de musical Pal Joey kreeg hij anno 1940 alvast de hoofdrol te pakken, iets wat ondermeer werd opgemerkt door Hollywoodlegende David O. Selznick. Die sloot met Kelly onmiddellijk een contract af die voor Selznick enige exclusiviteit garandeerde voor de toekomst. Muziek en dans was echter niet helemaal Selznick’s ding dus liet hij zijn ontdekking dan maar – onder bepaalde voorwaarden uiteraard – over aan het beter geplaatste MGM.

In 1942 maakte Gene Kelly zijn langspeelfilmdebuut met Judy Garland in For Me and My Gal (1942). MGM zag dat het goed was (en er nog véél meer geld kon mee verdiend worden) dus werd Kelly overgekocht van zijn ontdekker…
De tijd die daarop volgde zorgde Stanley Donen met On the Town, Singin’ in the Rain en It’s Always Fair Weather niet alleen voor romantische films maar ook musicals die de tand des tijds zouden doorstaan. Toen Fred Astaire in 1946 zijn afscheid aankondigde leek het wel alsof Gene Kelly de logische opvolger zou worden. Alhoewel de stijl tussen de twee al duidelijk verschilde, had Kelly het in tegenstelling tot Fred Astaire niet zo gezien op maatpakken en smokings. Echt ingewikkeld hoefde het daarenboven ook al niet te zijn om aan te slaan : de manier waarop Gene Kelly in An American in Paris I Got Rhythm aanleerde bij Franse kinderen was hier alvast het bewijs van.
De manier waarop Kelly zijn ding deed week in veel gevallen ook af van wat toen klassiek was. Zijn rolschaatsnummertje in It’s Always Fair Weather bijvoorbeeld kwam op het vlak van 'dans' zelfs eerder macho over.  Van 1940 tot 1957 was hij getrouwd met Betsy Blair.

In 1951 werd An American in Paris bekroond met 6 Oscars waaronder die voor Beste Film, terwijl Kelly zelf een bijzondere onderscheiding kreeg voor zijn bijdrage aan choreografie in het algemeen op het grote scherm.
De musicals van weleer werden na verloop van tijd echter wat minder populair waardoor Gene Kelly te zien was in drama’s. Nog later ging hij ook films regisseren. Gene Kelly stierf op 2 februari 1995 en werd dus 83.

Oscars ® 1946 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Anchors Aweigh