Interview With the Vampire (DVD)

Goed
Interview With the Vampire (DVD)
1995
dvd
118 minuten
horror
16:09

acteur/actrice (14)

Tom Cruise Tom Cruise →  Lestat
Brad Pitt Brad Pitt →  Louis
Stephen Rea Stephen Rea →  Santiago
Antonio Banderas Antonio Banderas →  Armand
Christian Slater Christian Slater →  Daniel Malloy
Kirsten Dunst Kirsten Dunst →  Claudia
Thandiwe Newton Thandiwe Newton →  Yvette
Domiziano Giordano →  Madeleine
Indra Ove →  New Orlean's Hoer
Laure Marsac →  Vrouw op podium
Virginia McCollam →  Hoer op waterkant
John McConnell →  Gokker
Mike Seelig →  Pooier
Bellina Logan →  Meisje in taverne

regisseur (1)

Neil Jordan Neil Jordan

producent (2)

Stephen Woolley
David Geffen

Het gaat niet goed met Louis (Brad Pitt). De jongeman heeft zijn vrouw en kind verloren, en verlangt zelf naar de dood. De persoon die zijn oproep hoort en beantwoordt, is Lestat (Tom Cruise), een vampier. Lestat zuigt bijna al het bloed en het leven uit Louis. Bijna, omdat Lestat zoekt naar een makker, iemand waarmee hij 's avonds kan gaan stappen en aan halzen sabbelen. Louis mag kiezen tussen de dood of een totaal nieuw leven als vampier. Hij kiest voor het laatste, wat hem veel kopzorgen en honger bezorgt. Louis heeft een totaal ander karakter dan Lestat, en wil geen mensen doden louter om die honger te stillen. Hun duivelse bestaan krijgt een andere wending met de komst van de kleine Claudia (Kirsten Dunst). Door haar gedrag en persoonlijkheid moet Louis kiezen tussen haar of Lestat.

Interview With The Vampire is ??n van de betere vampierfilms die zijn gemaakt. Het is gebaseerd op The Vampire Chronicles, een werk van Anne Rice. Ze was begonnen aan het verhaal puur uit nieuwsgierigheid. Ze wou weten hoe onsterfelijkheid aanvoelde en hoe bloed smaakte. En wie anders dan een vampier kan dat beter vertellen, vandaar ook de titel. Aanvankelijk verzette Rice zich hevig tegen de casting van Tom Cruise als Lestat. Ze twijfelde sterk aan zijn capaciteiten om zo een rol te spelen. Lestat is immers een moordenaar die geen greintje respect opbrengt voor zijn oude medemens, en dat kan je moeilijk aflezen op babyface Tom Cruise. Na het zien van de beelden, heeft ze zich uitgebreid ge?xcuseerd dat ze ooit reserves had ten opzichte van hem. En terecht, want dit is ??n van de beste rollen die Tom Cruise ooit speelde. Hij is charmant, speels en tegelijk heel dodelijk en cynisch.

Wat hem zo goed maakt, is ook te danken aan zijn partner in crime Louis. Ondertussen weten we weten allemaal wel wie Brad Pitt is. Maar in 1994, toen de film uitkwam, was hij nog niet zo gekend en Interview With The Vampire was ??n van zijn grootste rollen tot dan toe. Ook hij brengt het er heel goed van af. Fans van meneer Pitt kunnen kwijlen op zijn lange wapperende haren en kleurige contactlenzen. Nog onbekender dan Brad Pitt was de kleine Kirsten Dunst als de geniepige Claudia, wiens smaakpapillen smachten naar meer lekker bloed. Tegenwoordig is Dunst een veelzijdige actrice die nog schitterde in Spiderman. Drie andere opvallende acteurs zijn Stephen Rea, die zowat in elke Jordan-film opduikt, de Spanjaard Antonio Banderes die vindt dat acteurs allemaal vampiers zijn, omdat ze alles doen om onsterfelijk te worden, en het liefst in een rimpelloos lichaam. Ten derde zien we ook Christian Slater als degene die Louise interviewt. Oorspronkelijk was dat een rol van River Phoenix, maar de jonge acteur stierf aan een overdosis nog voor hij aan de opnames kon beginnen. Christian Slater heeft als eerbetoon aan Phoenix zijn salaris gedoneerd aan een goed doel die Phoenix nauw aan het hart lag.

Voor een speciale editie DVD kon het aantal extra's beslist beter. Veel meer dan de audio commentaar van Neil Jordan, de trailer, een heel korte introductie en de documentaire In Shadow Of The Vampire krijg je niet. Goed dat die documentaire wel nog iets oplevert via reacties en opinies van Anne Rice, Neil Jordan en Kirsten Dunst. Ook hoofdrolspelers Brad Pitt en Tom Cruise komen aanbod in de interviews die ze oorspronkelijk gaven in 1994. Professor Laurence Rickels, auteur van The Vampire Lectures meent dat iedereen zich tegenwoordig wel identificeert met vampiers. Iedereen erkent wel in deze wezens een deel van zichzelf. In dat opzicht noemt hij de televisieserie Buffy The Vampire Slayer een vorm van groepstherapie voor tieners. Tot slot nog een woordje over de speciale effecten, want die waren zo subtiel en realistisch dat bijna niemand ze opmerkte ! Een beter compliment is er niet. Let maar even op het moment dat Lestat over de grond kruipt met een overgesneden keel. Dat is niet Tom Cruise, maar een robot ! Oh, en Elliot Goldenthal is verantwoordelijk voor de meesterlijke muziek.

Koenraad Adams
Extra informatie
Audio commentaar Neil Jordan, Documentaire In The Shadow Of The Vampire (30'), Speciale introductie (2'), Trailer