William A. Wellman
William Augustus Wellman

William A. Wellman
° 29-02-1896
+ 09-12-1975
✞ Leeftijd bij overlijden: 79

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1938
genomineerd Oscars ® 1950
genomineerd Oscars ® 1955
3 keer genomineerd voor een Oscar

Toen William A. Wellman aan de eerste Wereldoorlog deelnam als piloot kon niemand vermoeden dat hij er tien jaar later ook een film zou rond gaan maken als regisseur : Wings was immers een sterk drama waarin de piloten in diezelfde oorlog centraal stonden.  Daar bleef het niet bij want in zijn carrière van ongeveer dertig jaar volgden nog Oscar-nominaties voor Battleground en The High and the Mighty.  En laat ons zeker ook A Star Is Born niet vergeten waar Wellman ook al instond voor de Regie.

Eigenlijk was Wellman zijn carrière in de filmwereld al veel eerder begonnen maar dan als acteur en assistent-regisseur.  In 1923 en 1924 ging hij voor Fox westerns met Buck Jones regisseren.  Hierna maakte hij de overstap naar Paramount waarna films volgden als Wings en Beggars of Life (1928).  Begin de jaren '30 was Warner Brorthers dan weer de Studio waar Wellman voor werkte.  Daar werd de gangsterfilm The Public Enemy zijn belangrijkste realisatie maar is ook Wild Boys of the Road het vermelden waard, overigens ook de film waar Dorothy Coonan in meespeelde, de vrouw die later zijn echtgenote zou worden.

We schrijven 1937 als hij voor Selznick de eerste films in kleur ging maken : A Star Is Born is hier een voorbeeld van naast Nothing Scared.  Kleurenfilms werden in die periode afgewisseld met zwart-wit films als The Ox-Bow Incident en natuurlijk ook The Story of G.I. Joe met Robert Mitchum in zijn eerste echt grote rol.

Oscars ® 1955 Genomineerd Regie The High and the Mighty
Oscars ® 1950 Genomineerd Regie Battleground
Oscars ® 1938 Genomineerd Regie A Star Is Born
Gewonnen Beste origineel verhaal A Star Is Born