Walter Wanger
Walter Feuchtwanger

Walter Wanger
° 11-07-1894
San Francisco
Californië
Verenigde Staten
+ 18-11-1968
✞ Leeftijd bij overlijden: 74


genomineerd Oscars ® 1940
genomineerd Oscars ® 1944
genomineerd Oscars ® 1941
genomineerd Oscars ® 1964
4 keer genomineerd voor een Oscar

Walter Wanger beëindigde zijn studies aan het Dartmouth College met succes en produceerde in 1917 al een toneelstuk op Broadway. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij voor de afdeling militaire inlichtingen en maakte deel uit van de delegatie van President Wilson toen die naar de vredesconferentie in Parijs trok. Daarna dook hij de filmwereld in als producent.  Hij werkte korte tijd bij Columbia (The Bitter Tea of General Yen) en MGM (Gabriel Over the White House en Queen Christina) maar was een tijd ook hoofd van de productie bij Paramount.  Maar hij werd naar eigen zeggen als producent beperkt in zijn mogelijkheden en zijn visie strookte eigenlijk nauwelijks of niet met die van de vermelde studio's in de jaren '30.  Die hadden immers een zeker format, een zekere manier van filmen.  Dus besloot Wanger om als onafhankelijk producent verder te gaan.

Met succes want zijn films werden eind de jaren dertig uitgebracht door Paramount (The Trail of the Lonesome Pine) en United Artists (Stagecoach, The Long Voyage Home van John Ford en Foreign Correspondent van Alfred HItchcock). Na een korte periode bij Universal richtte Walter Wanger dan zijn eigen filmproductiebedrijf op.  Wat volgde waren meerdere sterke films in zwart/wit zoals Scarlet Street van Fritz Lang, The Reckless Moment van Max Ophüls, Riot in Cell II en Invasion of the Body Snatchers van Don Siegel maar ook de kostuumfilms Joan of Arc en Cleopatra.  Wanger's Productiebedrijf werd voor Foreign Correspondent overigens genomineerd voor een Academy Award voor de Buitengewone Productie.

Walter Wanger was getrouwd met Joan Bennet die in een aantal van zijn films te zien was.  In de jaren '50 zat Wanger een tijd in de gevangenis als gevolg van het neerschieten van de agent van zijn vrouw.  Volgens sommige bronnen gebeurde dat in een vlaag van jaloezie.  Nadat hij een korte tijd in de gevangenis had doorgebracht keerde hij terug naar zijn vrouw maar het paar scheidde in 1962.

Walter Wanger was van 1939 tot 1945 Voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Niet onafgebroken want in 1941 nam Bette Davis het 2 maand van hem over.

Oscars ® 1964 Genomineerd Beste film Cleopatra
Oscars ® 1944 Genomineerd Documentaire kortfilm To the people of the United States
Oscars ® 1941 Genomineerd Buitengewone productie Foreign Correspondent
Oscars ® 1940 Genomineerd Buitengewone productie Stagecoach
Quotes - citaten
  • "He always wanted to be European." (James Mason)
  • "Nothing is as cheap as a hit, no matter how much it costs."