Stanley Cortez

Stanislaus Krantz

°

04-11-1908

+

23-12-1997
genomineerd Oscars ® 1943
genomineerd Oscars ® 1945

Biografie

Stanley Cortez heeft een tijd vertoefd aan de Universiteit van New York waarna hij aan de slag ging bij portretfotografen waaronder Steichen.  Het bleek een goeie springplank richting Gloria Swanson Productions.  In 1926 werd hij assistent-cameraman.

Hij leerde het vak van collega’s bij Warner Bros als daar waren Lee Garmes en Hal Mohr.

In 1932 regisseerde hij één korte film : “Scherzo”.

In 1937 maakte Stanley Cortez zelf zijn eerste langspeelfilm : “Four Days’ Wonder’.  Het begin van een carrière die begin de jaren ’70 aan het uitdoven was.  Vreemd genoeg maakte hij voornamelijk B-films, verrassend omwille van het talent waarover Cortez toch beschikte.  Dat laatste bewees hij in zijn samenwerking met Orson Welles, denk maar aan het bijzondere camerawerk in “The Magnificent Ambersons” waar hij door middel van opnames uit bepaalde hoeken, gecombineerd met close-ups en bijzondere lichteffecten beeldmatig heel veel aanrijkte aan regisseur Orson Welles die er een bijzondere film van maakte.

Een andere hoogtepunt van Cortez’ werk was ongetwijfeld zijn bijdrage aan “The Night of the Hunter” van Charles Laughton.  De manier waarop hij het haar van de verdronken Shelley Winters in beeld wist te brengen, golvend in he water, was toch wel heel bijzonder.

In 1942 won Stanley Cortez de Prijs voor ‘Beste Camerawerk’ van de ‘Film Critics of America’ voor de film “The Magnificent Ambersons” maar hij werd ook genomineerd voor een Academy Awards/Oscar.

Acteur Ricardo Cortez (1899 – 1977) was de broer van Stanley, hij was de tegenspeler van Greta  Garbo in “The Torrent” (1926), haar Amerikaanse debuut.

Oscars ® 1945 Genomineerd Beste camerawerk
(Black-and-White)
Since You Went Away
Oscars ® 1943 Genomineerd Beste camerawerk
(Black-and-White)
The Magnificent Ambersons