Greta Garbo
Greta Lovisa Gustafsson

Greta Garbo
° 18-09-1905
Stockholm
Zweden
+ 15-04-1990
✞ Leeftijd bij overlijden: 84


genomineerd Oscars ® 1931
genomineerd Oscars ® 1931
genomineerd Oscars ® 1938
genomineerd Oscars ® 1940
4 keer genomineerd voor een Oscar

Ze studeerde ooit aan de Koninklijke Toneelschool in Stockholm en werkte een tijd als fotomodel waarna ze aanvankelijk te zien was in reclamespotjes.  Maar het was regisseur Mauritz Stiller die haar in 1924 vroeg om een rol te vertolken in Gösta Berlings Saga.  Daarna volgde al snel Die freudlose Gasse en Louis B. Mayer zag die film ook.  Met als gevolg dat ze naar Amerika verhuisde en daar voor MGM ging werken.  In 15 jaar was ze maar liefst in 24 films te zien van de 'major studio'.

Greta Garbo is natuurlijk een icoon in de filmgeschiedenis.  Ze had présence, uitstraling en op één of andere manier een ongelooflijke, onwaarschijnlijke aantrekkingskracht bij het publiek.  Zelf maakte ze de overgang van de 'stille film' naar de geluidsfilm mee en alhoewel het er even op leek dat ze in deze nieuwe fase haar status niet zou kunnen aanhouden bleek de vrees ongegrond.

Ze werkte samen met een andere grootheid - regisseur Ernst Lubitsch - maar echt grote namen of kleppers waren niet noodzakelijk om indruk te maken op het publiek.

In 1955 kreeg ze een ere-Oscar voor haar onvergetelijke acteerprestaties in film.

Oscars ® 1940 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Ninotchka
Oscars ® 1938 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Camille
Oscars ® 1931 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Anna Christie
Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Romance