Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker
° 25-03-1965
Nelsonville
Ohio
Verenigde Staten
Leeftijd: 59acteur/actrice
(45)

2023
And Just Like That - seizoen 1 → Carrie Bradshaw
2022
Hocus Pocus 2 → Sarah Sanderson
2018
2016
Divorce - Seizoen 1 →  Frances
2016
2013
Escape from Planet Earth →  Kira/Rocket Mom (stem)
2013
2010
Sex and the City 2 → Carrie Bradshaw
2009
2008
Spinning Into Butter →  Sarah Daniels
Slecht 2008
Sex and the City: The Movie → Carrie Bradshaw
2006
Life After Tomorrow →  zichzelf
2006
Gewoon 2005
The Family Stone →  Meredith Morton
1999
Dudley Do-Right → Nell Fenwick
1997
’Til There Was You →  Francesca
1997
A Life Apart : Hasidism in America →  Verteller (stem)
1996
Mars attacks! → Nathalie Lake
1996
The First Wives Club →  Shelly
1994
Ed Wood → Dolores Fuller
Gewoon 1993
Striking Distance →  Jo Christman
1993
Hocus Pocus →  Sarah Sanderson
Goed 1992
Honeymoon in Vegas →  Betsy Nolan
Goed 1991
L.A. Story →  Sandee
1986
Flight of the Navigator → Carolyn McAdams
1985
Gewoon 1984
1984
Firstborn → Lisa
1979

Sarah Jessica Parker is geboren in een familie waar ze maar liefst met zijn tienen waren, verschillende van haar zeven broers en zussen zijn net als haar ook actief (geweest) in de wereld van de showbusiness. Als kind was Sarah Jessica Parker al werkzaam in de entertainment business toen ze aangesloten was bij de 'Cincinnati Ballet Company'. Zo danste ze met Baryshkinov in Les Sylphides.

De eerste keer dat het op acteren aankwam was toen ze op 8-jarige leeftijd een rol kreeg voor het stuk The Little Match Girl op school. Toen ze elf was had ze al een klein rolletje op Broadway in 'The Innocents' met Claire Bloom. Maar Sarah Jessica Parker was ook te zien in 'Annie' op 'Broadway'. Nadat ze er had gezongen in het koortje van weeskinderen had ze al een goed idee van wat de hoofdrol inhield. Hierna verhuisde de familie Parker naar Roosevelt Island in New York en hierna naar Englewood in New Jersey.

In 1982 kreeg ze de hoofdrol van Patty Greene in de de CBS-serie 'Square Pegs' en verhuisde hierna opnieuw, deze keer met haar moeder en nog enkele familieleden naar Los Angeles voor de duur die de opnames van Square Pegs nog zouden in beslag nemen. TV-werk bleef haar ook hierna sterk interesseren, zo was ze te zien in A Year in the Life op NBC en Equal Justice op ABC. Hierna leek de tijd rijp voor langspeelfilms en Sarah Jessica Parker debuteerde op langspeelfilm-vlak met Rich Kids in 1979. Haar laangspeelfilms werden afgewisseld met rolletjes met enkele tv-films waarbij 'The Alan King Show' uit 1986 zowat de belangrijkste was.

Sarah Jessica Parker is op filmvlak vooral gekend van haar rollen in Footloose, Girls Just Want To Have Fun, Honeymoon in Vegas en Life Without Dick. Voor de animatiefilm Home On The Range (2004) stelde ze dan weer enkel haar stem ter beschikking.  Andere films met Sarah Jessica Parker zijn ondermeer Dudley-Do-Right, Extreme Measures, The First Wives Club, Ed Wood, Striking Distance, Honeymoon in Vegas, enz...

S.J.P. heeft in het verleden ook al succes gehad op het vlak van televisiewerk.  Zo kreeg ze voor haar rol van Carrie Bradshaw in Sex and the City een Emmy, naast een Golden Globe voor Beste Actrice in 2000, 2001, 2002 en 2004 voor dezelfde serie waar ze trouwens ook voor fungeerde als uitvoerend producente.  Ander werk voor TV was ondermeer In the Interest of the Children, The Ryan White Story, de miniserie Twist of Fate en The Room Upstairs.
Op het vlak van toneel vermelden we 'Wonder of the World' waar ze een Drama Desk nominatie voor kreeg, 'Once Upon a Mattress', 'Sylvia' en zoals daarnet al vermeld 'The Innocents' (Broadway !).

Sarah Jessica Parker heeft zich, los van haar werk qua film, al op verschillende manieren ingezet in de strijd tegen Aids, net als voor een aantal andere acties voor het goede doel en hulpbehoevenden. Zo is ze ondermeer ambassadrice bij een afdeling van UNICEF en ontving ze ook al de 'American Civil Liberties Union Award'.  Ook op het vlak van de liefde haalde ze regelmatig het filmnieuws. Zo zou ze in het verleden, naast een aantal mensen uit de filmbranche, ook even iets gehad hebben met John F. Kennedy. Jr...

Sarah Jessica Parker is al jaren samen met Matthew Broderick.