Roger Moore

Roger Moore
° 14-10-1927
Stockwell
Engeland
+ 23-05-2017
✞ Leeftijd bij overlijden: 89Roger Moore is natuurlijk het best gekend als één van de acteurs die in het verleden de rol van James Bond vertolkte. Moore is Bond, zoveel is duidelijk. Interessant om weten is hoe het voor de Engelse acteur eigenlijk allemaal begonnen is. Zijn eerste kennismaking met film was de periode waarin hij... in een tekenfilmstudio de thee rondbracht !

Hij liet zich hierna inschrijven aan de Royal Academy of Dramatic Arts wat ervoor zorgde dat hij wat kleine rolletjes kon vertolken in toneelproducties. De tweede wereldoorlog zorgde ervoor dat hij zijn militaire dienst diende te vervullen waar hij in de afdeling welzijnszorg terechtkwam. Daar leerde hij ook zijn tweede echtgenote kennen, Dorothy Squires. De motivatie om het te gaan maken in de filmwereld zorgde ervoor dat het paar naar Amerika verhuisde maar Moore en zijn vrouw keerden na een tijd terug naar Engeland omdat de oversteek naar de States enkel had geresulteerd in onbenullige filmrolletjes. Beter ging het op het vlak van werk voor de televisie. Zo was Roger Moore van '63 tot '68 te zien als The Saint in de gelijknamige tv-serie. In 1997 had hij bij wijze van knipoog nog een cameo-rolletje in de langspeelfilm-versie van The Saint.

Moore werd dan uiteindelijk gekozen als opvolger van Sean Connery als Bond, James Bond. Hij vertolkte zeven keer de rol van James Bond, voor het laatst in A View to a Kill.  Een verrassende aanwezigheid van Roger Moore toch in Boat Trip, een komedie waar een acteur als Moore niet echt in thuishoorde en eigenlijk de perfecte tegenpool was voor de meeste van zijn filmrollen uit het verleden. Wat hem bezield heeft om de rol te vertolken van de excentrieke multimiljonair Lloyd is maar voor weinig mensen, laat staan fans van Roger Moore, duidelijk. De laatste jaren van zijn carrière genoot Moore duidelijk van zijn pensioen en verscheen enkel nog aan de microfoon om stemmetjes in te spreken. 

Moore is een tijd UNICEF-ambassadeur geweest, iets wat grootheden als as Audrey Hepburn, Sir Peter Ustinov en Danny Kaye hem in het verleden hadden voorgedaan. In deze onbezoldigde functie reisde de acteur naar alle uithoeken van de wereld om niet alleen geld in te zamelen voor de organisatie maar ook de situatie van de kansarme kinderen onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen te brengen.

Roger Moore overleed in Zwitserland op 89-jarige leeftijd.

Quotes - citaten

"You're not a star till they can spell your name right in Vladivostok !"