Richard Burton

Richard Walter Jenkins
Richard Burton

°

10-11-1925
Pontrhydfen
Verenigd Koninkrijk

+

05-08-1984
genomineerd Oscars ® 1953
genomineerd Oscars ® 1954
genomineerd Oscars ® 1965
3 keer genomineerd voor een Oscar

Richard Burton was de twaalfde van dertien kinderen uit een mijnwerkersgezin.. Op school raakte hij geïnteresseerd in het schooltoneel, ook al gestimuleerd door Philip Burton, zijn leraar Engels. In 1943 werd hij zijn pleegkind en nam hij zijn familienaam over als artiestennaam.

Gestimuleerd door zijn voogd maar ook dankzij de beurs die hij had gekregen ging hij talen studeren in Oxford waar hij een belangrijke pion werd van de Oxford University Drama Society. Net voor zijn entree daar maakte hij in 1943 zijn toneeldebuut in het stuk Druid’s Rest in Liverpool. Het jaar daarna trok hij met hetzelfde stuk naar Londen.

Hij vervulde zijn militaire dienst van 1944 tot 1947 als navigator bij de Royal Air Force. In 1948 keerde hij terug naar het toneel en maakte datzelfde jaar zijn langspeelfilmdebuut in The Last Days of Dolwyn. Op de set ontmoette hij zijn eerste vrouw Sybil Williams waar hij in 1949 mee trouwde en tot 1963 mee getrouwd bleef.

Burton werd stilaan vrij beroemd als acteur en had heel wat succes in de Londense toneelproductie The Lady’s Not for Burning van Chrstopher Fry. In 1950 speelde hij deze rol ook op Broadway.

Hij combineerde zowel toneel- met filmwerk als Londen met Amerika en was tussen in te zien in zijn eerste Amerikaanse film My Cousin Rachel in 1952.

Het jaar daarop speelde hij Hamlet bij de Old Vic Company op het Festival van Edinburgh. Hij bleef verbonden aan Old Vic met rollen in stukken van Shakespeare. In deze periode was hij ook te zien in films als The Robe, Prince of Players en Alexander the Great. Op Broadway zag men hem in Time Remembered (1957) en de musical Camelot in 1960. Op tv was hij dan weer te zien als Heathcliff in Wuthering Heights (1958).

Toen hij werd gevraagd door 20th Century-Fox voor de miljoenenproductie van Cleopatra veranderde zijn status van topacteur naar iemand met echte sterallures. Daar had zijn stormachtige en buitenechtelijke relatie met Elizabeth Taylor die de rol van Cleopatra vertolkte natuurlijk ook veel mee te maken want hun liefdesleven werd op regelmatige basis breed uitgesmeerd in de media. Het leidde tot een echtscheiding met Sybil Williams en een (tweede) huwelijk in 1964 maar dan met Taylor die voor hem haar vierde huwelijk met zanger Eddie Fisher liet ontbinden.

Wanneer Richard Burton in 1964 naar New York kwam om Hamlet te spelen in een productie van John Gielgud kreeg hij ongelooflijk veel aandacht. Grote menigtes hadden zich ’s avonds en ’s nachts op Broadway verzameld om van zodra mogelijk de podiumdeur te bestormen. Datzelfde jaar bracht Burton ook een roman uit : A Christmas Story.

De supersterrenstatus van Burton en zijn echtgenote vertaalde zich in de jaren ’60 in het bedrag dat men hen diende te betalen. Eén miljoen Dollar per persoon per film, het was in die tijd een indrukwekkend bedrag. Het probleem was wel dat de films door heel wat critici slecht werden beoordeeld én dat de opbrengst aan de box office alles behalve was.

Minder stabiel was de relatie tussen Burton en Taylor. Uit elkaar gaan, weer herenigd worden, scheiden, hertrouwen, de media had er een heel vette kluif aan. Hertrouwen in ’75 en het jaar daarna al terug scheiden, daarna alle twee terug hertrouwen, men had het zelden gezien.

Het turbulente leven van Richard Burton werd nog versterkt door zijn alcoholmisbruik en driftbuien. Hij stierf plots en onverwacht aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij werd begraven in Zwitserland in een rood pak, de nationale kleur van Wales.

Zijn vierde echtgenote Sally, een gewezen medewerkster bij de BBC, alsook zijn dochter Kate Burton woonden de uitvaart bij.

Zijn laatste filmrol was die van O’Brien in 1984.

Als we de tel niet zijn kwijtgeraakt dan is Burton dus vijf keer getrouwd waaronder twee keer met Elizabeth Taylor. In 1976 gaf hij zijn ja-woord aan Suzy Hunt (of Suzy Miller want Hunt was de familienaam van haar echtgenoot die ze verliet voor Burton). In 1982 was het ook tussen hen over en uit en sloot Burton het rijtje af met Sally Burton die we daarnet al vermeldden.

Richard Burton kreeg ooit de onderscheiding Commander of the British Empire.

In 1986 werd zijn autobiografie uitgebracht onder de titel Burton, the Man Behind the Myth, geschreven door Penny Junior.

Oscars ® 1965 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Becket
Oscars ® 1954 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Robe
Oscars ® 1953 Genomineerd Beste acteur in een bijrol My Cousin Rachel