Katy Jurado
Maria Cristina Estalle Marcella Jurado Garcia

Katy Jurado
° 16-01-1924
Guadelajara
Mexico
+ 05-07-2002
✞ Leeftijd bij overlijden: 78


genomineerd Oscars ® 1955
1 keer genomineerd voor een Oscar

Katy Jurado komt uit een welgestelde boerenfamilie. Toen ze pas zestien was tekende ze al een contract bij de Mexicaanse regisseur Emilio Fernandez. Ze schreef ook een tijd Mexicaanse columns voor een magazine.

Je hoeft niet tot de casting afdeling van een grote Amerikaanse studio te behoren om Katy Jurado als één van de beste, zo niet dé beste keuze te zien voor wie op zoek is naar een actrice die goed tot haar recht komt als onstuimige, Mexicaanse senorita in een western.

Jurado maakte haar langspeelfilmdebuut in de prent Bullfighter and the Lady. Voor haar rol van de Indiaanse vrouw van Spencer Tracy in Broken Lance werd ze genomineerd voor een Oscar.

Van 1959 tot 1964 was ze gehuwd met acteur Ernest Borgnine.

De jaren ’60 waren de minst succesvolle in haar carrière terwijl het haar ook op persoonlijk vlak niet meezat. In 1959 trouwde ze met Ernest Borgnine maar dat liep in 1964 uit op een echtscheiding. De filmrollen die men haar voorstelde waren ver beneden haar niveau. In 1968 ondernam ze een zelfmoordpoging.

Maar ze vocht terug en verscheen opnieuw in films, zowel producties uit Hollywood als uit Mexico waar ze geboren was.

Af en toe kon je haar ook zien op de Amerikaanse televisie. In de televisiefilm Evita Peron (1981) bijvoorbeeld maar ook in Lady Blue (1985).

De scène in High Noon waarin ze haar ex-minnaar Gary Cooper zegt dat hij beter de stad verlaat zal bij velen gekend zijn.

Oscars ® 1955 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Broken Lance