Joseph August

° 26-04-1890
+ 25-09-1947
✞ Leeftijd bij overlijden: 57


genomineerd Oscars ® 1949
1 keer genomineerd voor een Oscar

Joseph August studeerde aan de ‘Colorado School of Mining’.

Hij verdiende zijn sporen vooral in de periode van de stille-, ook wel “zwijgende films” genoemd.  Zijn carrière nam een start in 1911 toen hij als assistent-cameraman zijn ding deed voor regisseur/producent Thomas H. Ince.  Hij deed het op zo’n overtuigende manier dat hij binnen het jaar al hoofdcameraman werd, zo ook voor Ince’s “Civilization”.

Maar August was ook verantwoordelijk voor de beeldvoering in onder andere de westerns van William S. Hart en de films van Reginald Barker waarna hij de overstap maakte naar Fox maar ook voor Metro en RKO ging werken.

In 1918 richtte hij met enkele collega’s de American Society of Cinematographers op.

Joseph August werkte samen met toppers als William Wellman, Howard Hawks, William Dieterle, Frank Borzage en toen de periode van de geluidsfilms aanbrak zelfs in die van John Ford.  Voor de laatste vermelde filmmaker was hij cameraman voor “Lightnin’”, “The Whole Town’s Talking”, “The Informer” en “Mary of Scotland”.

Zoals voor heel wat collega-filmmakers zorgde de Tweede Wereldoorlog ook voor een onderbreking van Augusts carrière toen hij een tijd Officier was bij de Amerikaanse Marine in zowel Ijsland als de Stille Oceaan.

Joseph August overleed tijdens de opnames van “Portrait of Jennie” maar werd voor zijn bijdrage  alsnog genomineerd voor een Academy Award/Oscar.

Zoon Joseph A. August Jr. trad als cameraman in zijn voetsporen maar dan vooral voor televisie.

Oscars ® 1949 Genomineerd Camerawerk
zwart-wit
Portrait of Jennie