George Sanders

George Sanders
° 03-07-1906
St. Petersburg
Rusland
+ 25-04-1972
✞ Leeftijd bij overlijden: 65

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen


George Sanders had Engelse ouders maar werd geboren in Rusland. Toen de Revolutie er uitbrak in 1917 verliet hij het land.  Hij volgde een opleiding aan het Brighton College en Manchester Technical College en ging hierna eerst werken in de textiel-branche, daarna in de tabakshandel waardoor hij regelmatig in het buitenland was voor zaken : Brazilië en Argentinië waren twee regelmatige bestemmingen.

Begin de jaren ’30 maakte hij zijn toneeldebuut, halfweg de jaren ’30 was hij te zien in Britse films, in 1936 trok hij naar Hollywood.  Hij vertolkte meermaals de rol van de held in “The Saint” en “The Falcon”, een rol die hij steeds opdroeg aan zijn broer Tom Conway die het zelfs van hem overnam op een bepaald ogenblik.  Tijdens de tweede Wereldoorlog was hij meermaals te zien in een Nazi-rol. 

Zijn rol van de schilder die zijn gezin in de steek laat in “The Moon and Sixpence” is goed gekend maar natuurlijk ondergeschikt aan zijn Oscar-rol in “All About Eve”.  Daarin speelde hij de rol van een cynische, soms bijzonder giftige toneelcriticus die daarenboven een oerdomme vriendin heeft (rol van Marilyn Monroe).  In de jaren ’60 was Sanders vooral te zien in Europese films.

Sanders werd geregisseerd door heel wat grote namen als Alfred Hitchcock, Douglas Sirk en Fritz Lang.  Hij was ook te zien in één film van Roberto Rossellini : “Viaggio in Italia”.  Zeker niet zijn makkelijkste film omdat de aanpak van de Italiaan nogal verschilde met wat Sanders gewoon was in Hollywood.

En zeker nog te vermelden : George Sanders stond ook in voor de stem van tijger Shere Khan in “The Jungle Book”.

In 1960 werd zijn autobiografie uitgebracht onder de titel Memoirs of a Professional Cad.  Die laatste twee woorden kan je vrij vertalen als beroepsschurk.

George Sanders pleegde zelfmoord.  Dat de schandaalpers een vette kluif had aan de acteur zal hier allicht niet helemaal vreemd aan zijn.  Sanders trouwde immers vier keer met als belangrijkste huwelijk het tweede (met Zsa Zsa Gabor van 1949 tot 1957) én het vierde met haar zus (!) Magda Gabor waar hij in 1970 mee trouwde.  Daar zat dus nog eentje tussen : Benita Hume (1958-1967).

Oscars ® 1951 Gewonnen Beste acteur in een bijrol All About Eve
Quotes - citaten

"Acting is like roller skating.  Once you know how to do it, it is neither stimulating nor exciting".

Beelden prijsuitreiking(en)
1951 : George Sanders wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste Acteur in een Bijrol voor All About Eve.