Edward Anhalt

Edward Anhalt
° 28-03-1914
New York City
New York
Verenigde Staten
+ 03-09-2000
✞ Leeftijd bij overlijden: 86

winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1953
1 keer genomineerd voor een Oscar

Na het afwerken van zijn studies aan de Universiteit van Columbia maakte Edward Anhalt enkele educatieve kortfilms, gevolgd door een periode waarin hij werkte als journalist tot hij zowel van Pathé als van CBS Television de mogelijkheid kreeg om tv-drama's en -documentaires te maken.

Tijdens de oorlog schreef hij met zijn echtgenote Edna J. Richards romans en verhalen die ze dan verkochten aan publicaties als Amazing Stories, Argosy en Detective Story.  Het bleek een opstapje te zijn om filmscenario’s voor thrillers te gaan schrijven. Bulldog Drummond Strikes Back (1947) was één van de eerste die getuigde van een vlotte schrijfstijl en meteen een prima start was van wat uiteindelijk een stevige reputatie als scenarist zou worden. Zeker het vermelden waard is natuurlijk de thriller Panic in the Streets (1950) van Elia Kazan waar hij samen met zijn vrouw het originele verhaal voor schreef én net als haar een Oscar voor kreeg. 

In tegenstelling tot de boeken uit zijn beginperiode schreef Anhalt voornamelijk scripts van sterke, commerciële films.

Toen hij gescheiden was volgden films die gekenmerkt werden door een grote diversiteit ; het oorlogsdrama In Love and War (1958), het melodrama The Restless Years (1959), het historisch drama Becket, de Jerry Lewis-komedie Boeing Boeing (1965) en de documentaire-achtige The Boston Strangler (1968) om er maar van elke soort één te vermelden.

Naast zijn activiteiten en carrière als schrijver bleef hij ook nog docent.

Oscars ® 1965 Gewonnen Scenario, gebaseerd op materiaal van een ander medium Becket
Oscars ® 1953 Genomineerd Beste filmverhaal The Sniper
Oscars ® 1951 Gewonnen Beste filmverhaal Panic in the Streets
Beelden prijsuitreiking(en)
Video 1 : 1965 - Edward Anhalt wint Academy Award/Oscar in de categorie Scenario, gebaseerd op materiaal van een ander medium voor Becket.
Video 2 : 1951 - Edward Anhalt wint net als zijn echtgenote Edna Anhalt Academy Award/Oscar in de categorie Beste Filmverhaal voor Panic in the Streets.