Edmund Gwenn
Edmund Kellaway

Edmund Gwenn
° 26-09-1877
Londen
Engeland
+ 06-09-1959
✞ Leeftijd bij overlijden: 81

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1951
1 keer genomineerd voor een Oscar

Edmund Gwenn liep school aan het St. Olave- en het King’s College in Londen.  Zijn toneeldebuut maakte hij in 1899.  Vanaf 1905 raakte hij meer en meer bekend wanneer hij te zien was in de stukken van George Bernard Shaw maar eigenlijk verscheen hij sowieso al in bijzonder veel toneelproducties op West End…

Zijn filmdebuut dateert van 1916.  Aanvankelijk had Gwenn maar weinig succes maar toen hij de rol kreeg van Jess Oakroyd in “The Good Companions”, de verfilming van het gekende boek, opende dit de deur naar Hollywood.  Daar kwam hij aan in 1935 en het duurde nog tot 1939 vooraleer de acteur er zich definitief vestigde.  Hierna werd hij stilaan één van de gekendste en vooral populairste karakteracteurs in de Amerikaanse bioscopen.

Voor zijn kerstmanrol in de populaire, bijna tijdloze klassieker “Miracle on 34th Street” kreeg hij in 1948 de Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol. 

In “Foreign Correspondent” van Alfred Hitchcock was Edmund Gwenn te zien als de moordenaar die zijn plan niet tot een goed einde kan brengen omdat hij zelf het loodje legt wanneer hij van de Kathedraal van Westminster te pletter valt…  Maar ook in “The Trouble with Harry” van Alfred Hitchcock vertolkte hij een rol, die van de Kapitein.

In “Sylvia Scarlett” speelde hij de vader van Katharine Hepburn, eigenlijk een gewetenloze oplichter.  In “Mister 880” was hij te zien als een vervalser maar dan wel één die het eigenlijk nog zo slecht niet bedoelt…

Oscars ® 1951 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Mister 880
Oscars ® 1948 Gewonnen Beste acteur in een bijrol Miracle on 34th Street
Beelden prijsuitreiking(en)
1948 : Edmund Gwenn wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste Acteur in een Bijrol voor Miracle on 34th Street