Dean Jagger
Dean Jeffries Jagger

Dean Jagger
° 07-11-1903
Lima
Ohio
Verenigde Staten
+ 05-02-1991
✞ Leeftijd bij overlijden: 87
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

Dean Jagger groeide op op boerderijen in Columbus Grove, Ohio en het landelijke Indiana.  Hij liep school aan het Wabash College in Indiana, toneellessen volgde hij dan weer aan het Lyceum Art Conservatory in Chicago bij Elias Day.

Zijn Broadway-debuut kwam er halfweg de jaren ’20.  Dank zij zijn medewerking aan een toneelproductie in Los Angeles kreeg hij een filmcontract van Fox waarna hij zijn langspeelfilmdebuut in 1929 maakte aan de zijde van Mary Astor in de stille film “The Woman From Hell”. 

Het feit dat hij zijn debuut maakte in een film zonder geluid op een moment dat alles in beweging was en de geluidsfilm de nieuwe norm zou worden zorgde ervoor dat hij maar moeilijk een nieuwe rol kon krijgen.  Dat was één van de redenen waarom de acteur terugkeerde naar Broadway en daar met veel succes te zien was in de stukken They Shall Not Die en Tobacco Road.

En opnieuw werd hij door zijn succes in toneelstukken weer opgevist als het ware, maar nu door een andere studio : Paramount.

Hij bleef echter ook actief op Broadway en na vier jaar keerde hij terug naar de studio die inmiddels een kleine naamsverandering had ondergaan naar 20th Century-Fox.  Daar speelde hij een mormonenleider in “Brigham Young”.  Die rol zette hem in elk geval op het goede spoor : voor zijn rol in “Twelve O’Clock High” kreeg hij een Academy Award.

Dean Jagger was ook regelmatig te zien op televisie.  Zo was hij te zien in de reeks Mr. Novak (1963-1965).

Hij won een Emmy Award voor This Is the Life, een religieus programma waar hij in een aflevering van 1980 in een specifiek stukje te zien was..

Oscars ® 1950 Gewonnen Beste acteur in een bijrol Twelve O’Clock High
Beelden prijsuitreiking(en)
1950 : Dean Jagger wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste Acteur in een Bijrol voor Twelve O'Clock High.